Now Reading:
Ovo su dobitnici najviših priznanja Međimurske županije. Posavec: „Neka im to bude poticaj za daljnje rezultate koje stvaraju svaki na svom području”
Full Article 4 minutes read

Ovo su dobitnici najviših priznanja Međimurske županije. Posavec: „Neka im to bude poticaj za daljnje rezultate koje stvaraju svaki na svom području”

U Centru za kulturu Čakovec danas je, na dan kad je rođen dr. Vinko Žganec koji je ostavio dubok trag u povijesti Međimurja, održana svečanost dodjele javnih priznanja Međimurske županije – Povelje Međimurske županije, Nagrade „Zrinski“ za 2019. godinu i priznanja Počasni građanin Međimurske županije.

Međimurje je kroz povijest, ali i u sadašnjosti kraj koji ima rezultate, ima svoje vrijednosti, ima svoju budućnost i svoje potencijale, istaknuo je na svečanosti župan Matija Posavec.
-Sve to stvaraju pojedinci, stvaraju udruge koje svake godine treba barem na ovakav način nagraditi, odati im poštovanje i dati poticaj i motivaciju svim ovim ostalima da se razvijamo kao kraj vrijednih ljudi i rezultata. Zato svake godine raspisujemo natječaj za dodjelu najviše županijske nagrade Zrinski – rekao je Posavec i dodao:


-Ove godine tu dodjelu prati i povelja koja je uručena mojom odlukom, sukladno funkciji župana. Tu je i titula počasnog građanina, prema tome 11 što pojedinaca, udruga, institucija dobiti će nagradu za 2019. godine. Već smo pred raspisivanjem Javnog natječaja za 2020. godinu. Ja od srca, u ime svih stanovnika Međimurske županije čestitam svim dobitnicima i nek’ im ova nagrada ili povelja bude poticaj za daljnje rezultate koje stvaraju svaki na svom području.

Govoreći o dobitnicima, župan je istaknuo:
-Dobitnica povelje je gospođa Danica Kovačić, osoba koja je možda najzaslužnija za dodjelu zgrade u Križovcu gdje danas je javna ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima, gdje je danas Prirodoslovni muzej koji okuplja svu prirodu na jednom mjestu. Povelju dobiva i Obiteljski dom Bogar koji se bavi nezbrinutom djecom i daju im neku vrstu roditeljske skrbi, zatim, gospodin Ivan Horvat koji je dugogodišnji aktivni vatrogasac, tu je i KUD Mura koje se već 93 godine bavi kulturno-umjetničkim amaterizmom, a 23 godine postoje kao udruga. Posebno treba izdvojiti gospođu Gordanu Prebeg koja se bavi razvojem i boljitkom zdravstvene skrbi, ne samo kao struka, nego i programima i manifestacijama u kojima se prikuplja pomoć i nabavljaju uređaji kako bi najmlađima pružili što kvalitetniju skrb. Sjetite se akcije „Veliko srce malom srcu”.

Nagrada „Zrinski“ Međimurske županije za 2019. godinu dodijeljena je Ignacu Šardiju za postignute izvanredne rezultate na području jačanja tehničke kulture i širok angažman u gospodarskom i društvenom životu, Ani Vrbanec za sveukupno uloženo znanje, trud i energiju kao i cjeloživotni doprinos u odgoju i učenju te za mentorsko i stručno vođenje učenika na natjecanjima i istraživačkim projektima, Branimiru Magdaleniću za izuzetan doprinos u očuvanju i promociji glazbene baštine Međimurja, Mariji Prekupec za nesebičan društveni angažman u promicanju zdravlja i socijalnih aktivnosti te za razvoj sportske rekreacije te Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije za istaknuti rad i doprinos u traženju istine o nestalim braniteljima iz Domovinskog rata.

Javno priznanje za počasnog građanina Međimurske županije dodijeljeno je dr.sc. Antunu Mikecu za postignute rezultate u znanstvenom, gospodarskom i dobrotvornom radu koji su od osobitog značaja za Međimursku županiju i Republiku Hrvatsku.

-Jako dugo sam u Zagrebu, ali sam uvijek vezan sa svojim dragim Međimurje. Tu sam se naučio raditi, stekao radne navike i ponosan sam na svoj radišni međimurski kraj. U svom djelovanju sam dosta toga napravio kroz Zakladu Mikec, kao pomoć studentima. Naime, moje školovanje je bilo dosta složeno pa sam se htio revanširati, omogućiti da se međimurski studenti lakše školuju i osnovao Zakladu. Isto tako, kroz svoj privatni biznis puno sam pomogao našim gospodarstvenicima iz Međimurja. Na mojim gradilištima je dnevno nekoliko desetaka firmi, 400-tinjak ljudi. Ponosan sam na Međimurje, na ovu nagradu koju su mi dodijelili – rekao je Mikec.

Kažimo na kraju kako je jučer, dan uoči svečanosti, preminuo Ivan Bene – Đura z Međimurja kojem je župan Matija Posavec 2018. godine na svečanoj sjednici Skupštine dodijelio jedno od najviših županijskih priznanja, Povelju Međimurske županije. Ivan Bene svojim je dugogodišnjim djelovanjem pridonio razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Međimurja.

foto: s .kalajdžija

ak/sjever.hr

22.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.