Uskoro počinje izgradnja POS-stanova u Ludbregu?

Grad Ludbreg još je prije dvije godine započeo potrebne aktivnosti na realizaciji izgradnje stanova po Programu društveno poticajne stanogradnje. Cilj je omogućiti građanima zadovoljavanje stambenih potreba uz mogućnost kupnje stanova po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate.

– To je priča koja se dugo spominje i o kojoj se dugo priča u Ludbregu. Mi smo još prije dvije godine započeli aktivnosti na gradnji POS-ovih stanova iz sustava poticajne stanogradnje obzirom da u Ludbregu postoji veliki interes za kupnju takvih stanova – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

U razgovorima s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama pronađeni su modeli prema kojima će oni graditi stanove s partnerom kojeg sami izaberu.

– To je model koji je nama najprihvatljiviji i koji nas ne opterećuje u smislu da mi sami moramo voditi brigu i o gradnji i o građevinskoj dozvoli, i kasnije o prodaji samih stanova. Dogovorili smo, na čelu s APN-om, da oni krenu s gradnjom jedne ili dvije zgrade s 20-ak stanova koji bi bili na raspolaganju svima onima koji žele živjeti u Ludbregu ili koji na taj način žele riješiti svoje stambeno pitanje – kazao je gradonačelnik.

Nažalost, bilo je puno problema i nesporazuma na tom dugom putu, ali na sastanku prošlog tjedna dogovoreno je da se nakon objave Javnog poziva kreće u sljedeću fazu, dakle, potpisivanje ugovora s izvođačem i početak radova.

– Javni poziv upravo je objavljen u Večernjem i Jutarnjem listu. Mi se nadamo da će jedna zgrada, barem prva, imati više od 20-ak stanova, a da će onda interes zapravo dalje diktirati razvoj APN-a na području grada Ludbrega. Često dobivamo mailove i upite naših građana o tome kad će se to početi graditi. Sad je prilika da se građani još jednom pripreme i pokažu interes, posebice mladi ljudi, i da polako počnu raditi planove za ove stanove. Grad Ludbreg je prikupio 32 iskaza interesa za kupnju stanova u POS-u. Nakon toga APN je od nas tražio da provedemo anketu o onima koji su zainteresirani samo za najam stanova i tu nam se javilo 10-ak ljudi. Dakle, zaista postoji interes i siguran sam da bi ovo mogao biti jedan od uspješniji APN-ovih projekata na području sjeverozapadne Hrvatske. Nadam se da će uskoro, kad krene građevinska sezona, biti sve spremno da se počnu graditi POS-ovi stanovi pod kapom APN-a i njihovih partnera – rekao je gradonačelnik.

Lokacija ovisi o natječaju APN-a, oni će odabrati tri lokacije i od te tri lokacije izabrati jednu.

– To je potpuno u njihovim rukama i grad u ovoj fazi ne odlučuje apsolutno ništa. Grad se priključuje kasnije u završnoj fazi kod uređenja ceste, priključaka, jer će iz svojih sredstava financirati komunalnu infrastrukturu. Kad oni odaberu lokaciju tada se Grad uključuje i rješava dalje sve ono što može pomoći da se troškovi kvadrata smanje i da budu čim financijski pristupačniji našim građanima – zaključuje gradonačelnik.

sjever.hr

21.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.