Now Reading:
EKSPRESNA REKACIJA KZŽ: Potpisan ugovor za obnovu OŠ Krapinske Toplice vrijedan više od 2,4 milijuna kuna
Full Article 5 minutes read

EKSPRESNA REKACIJA KZŽ: Potpisan ugovor za obnovu OŠ Krapinske Toplice vrijedan više od 2,4 milijuna kuna

Danas, 21. siječna u Krapinskim Toplicama župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i Dubravko Belošević, direktor tvrtke Belošević j.d.o.o., potpisali su ugovor za izvođenje radova na cjelovitoj obnovi zgrade Osnovne škole Krapinske Toplice, koja je bila oštećena u potresu u prosincu 2020. godine te je privremeno neuporabljiva i zahtjeva hitne intervencije s ciljem osposobljavanja za boravak uz dodatno poboljšanje oštećenih elemenata.

Krapinsko-zagorska županija je, na temelju članka 131 Zakon o javnoj nabavi, provela pregovarački postupak bez prethodne objave poziva za nadmetanje zbog iznimne žurnosti izazvane događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti. Putem oglasnika javne nabave 13. siječnja izabrana je tvrtka Belošević j.d.o. iz Male Erpenje, tvrtka s iskustvom na sličnim projektima što je ujedno bio jedan od uvjeta pri odabiru izvođača radova. Od tvrtke se tražilo i da ima zaposlenog diplomiranog inženjera arhitekture ili građevine te je tražena tehnička i stručna sposobnost. Tvrtka trenutno ima 6 zaposlenih, surađuje sa podizvođačima i kooperantima, pa će tako na sanacije škole raditi oko tridesetak ljudi.

– Drago mi je da smo tako brzo uspjeli pripremiti projektnu dokumentaciju, napraviti žurnu nabavu, odabrati izvođača radova da bi što prije krenuli sa sanacijom OŠ u Krapinskim Toplicama, štete koje su nastale ne samo od potresa 29. prosinca nego i dva naknadna vrlo jaka potresa. Nadamo se da će se učenici i nastavnici što prije vratiti u školu po modelu A. Vjerujem da će maksimalno do dva mjeseca biti obavljeni svi unutarnji radovi koji bi omogućili da nam djeca ponovno krenu u školu po modelu A. Nakon toga će se nastaviti druga vrsta radova, izvana, koja neće utjecati na mogućnost održavanja nastave – rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zahvalio ravnatelju škole na brzoj intervenciji, projektantima i statičarima, koji su čitavo ovo vrijeme radili po 12 sati, kako bi što prije napravili dokumentaciju. Rekao je kako su u dva dana završili kompletan postupak te stoga čestitao i uredu.

– Od ovog potresa manje ili veće štete prijavile su 32 škole na području KZŽ s 41 zgradom. To je konačan broj. Od toga je 27 osnovnih škola s 36 zgrada i 5 srednjih škola sa 6 zgrada. Ukupna procijenjena šteta je 5.742.000 kuna, od čega je 5.031.000 kuna na OŠ, a 711.000 kuna na SŠ – izvijestio je Kolar i dodao:

– Postupak nabave je u tijeku i za OŠ u Kumrovcu i za OŠ u Tuhlju, koje su nakon OŠ u Krapinskim Toplicama najviše stradale. Očekujemo početkom sljedećeg tjedna potpisivanje ugovora s izvođačima radova i za te dvije škole. S tim da tamo nisu nastale konstrukcijske štete koje bi uvjetovale statičarima da zabrane nastavu u školama. Ali u Kumrovcu jedan dio prostora se ne može koristiti, prije svega sanitarni čvor na drugom katu i jedna učionica – rekao je Kolar.

– Na temelju zahtjeva gradonačelnika grada Klanjca te zahtjeva načelnika općina Krapinske Toplice, Kumrovec, Tuhelj, Sveti Križ Začretje, proglasio sam elementarnu nepogodu za te četiri općine i grad. Do sada je prijavljeno da je stradao 191 objekt, a ukupno procijenjena šteta iznosi oko 23,3 milijuna kuna. Kad odbijemo onih 5,7 milijuna od ukupne štete prijavljene u ovim općinama, još skoro 3 milijuna kuna je šteta na školskim zgradama koje nisu u ovih pet jedinica lokalne samouprave. To znači da na 23,3 milijuna ide još skoro 3 milijuna kuna štete po školama pa ukupna materijalna šteta evidentirana na području KZŽ uzrokovana potresom s epicentrom u Petrinji iznosi više od 26 milijuna kuna – rekao je Kolar.

Ravnatelj škole Samson Štibohar rekao je kako je ovo veliki trenutak za Osnovnu školu Krapinske Toplice, iako bi radije da uopće do toga nije došlo, a potpisom ugovora osnivač, Krapinsko-zagorska županija, pokazala je stvarnu brigu ne samo o ovoj školi, nego i o svim ostalim školama u županiji.

– Jedino veseli u svemu ovome povratak učenika kad se izvrše svi radovi, da osjetimo onu radost i zvukove naših učenika u školi – kazao je Štibohar.

Ugovorena cijena bez PDV-a iznosi 1 962 023, 53 kune što s iznosom PDV-a iznosi ukupnu cijenu od 2 452 529, 38 kune.

Navedena vrijednost obuhvatiti će zamjenu oštećenih dijelova unutrašnjosti građevine, zamjenu opasnih ostakljenja, zamjenu opasne rasvjete te sanaciju vanjskih fasadnih zidova skidanjem dotrajale oštećene žbuke kao i sanaciju zidova s vanjske strane zgrade te ugradnju fasadnog sustava u skladu sa današnjim standardima.

Kao stručni nadzor izabrana je tvrtka Mikelić i Vreš arhitekti i ugovorena vrijednost stručnog nadzora iznosi 34 500 kuna, a završetak radova predviđen je u roku tri mjeseca.

mčaržavec/sjever.hr
21.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.