Now Reading:
U Međimurju brojke sve manje, a testirano je više od 40 posto stanovništva
Full Article 3 minutes read

U Međimurju brojke sve manje, a testirano je više od 40 posto stanovništva

Od 3. prosinca 2020. godine u Međimurju se kontinuirano smanjuje broj novozaraženih, smanjuje se incidencija te udio pozitivnih u broju testiranih, rekao je na današnjoj konferenciji za medije župan Matija Posavec.

Naime, u protekla 24 sata evidentirano je 36 novih slučajeva zaraze od 189 testiranih PCR metodom, a udio pozitivnih u odnosu na broj testiranih i dalje je ispod 20 posto, odnosno konkretno u posljednja 24 sata 19 posto.

-Pritom i dalje zadržavamo visoku razinu i testiranih osoba i visoku razinu pouzdane dijagnostike temeljem da li brzih antigenskih testova ili kliničke slike. Tako su s današnjim danom samo PCR metodom testirane 36244 osobe, to je oko 35 posto stanovništva Međimurja. Ako tome pridodamo da su epidemiolozi u svojim statistikama detektirali i one pozitivne slučajeve na temelju kliničke slike ili ako ubrojimo i brze antigenske testove koje provode i druge zdravstvene ustanove, mislim da slobodno možemo reći da s današnjim danom je testirano preko 40 posto našeg stanovništva – rekao je župan.

U padu je i incidencija.

-Danas 7-dnevna incidencija iznosi 219 ako pogledamo ukupno i kliničke slike i brza antigenska testiranja, ako gledamo samo PCR testiranja 184. 14-dnevna je ukupno 504, a 388 samo PCR. Ona je gotovo 6 puta manja nego prije mjesec dana, odnosno gotovo dvostruko manja nego s početkom 2021 – poručio je Posavec.

Smanjuje se i pritisak na zdravstveni sustav. U Županijskoj bolnici Čakovec trenutno su 64 pacijenta pozitivna na koronavirus, od toga su 3 novozaprimljena u posljednjih 24 sata, a 12 ih je otpušteno. U posljednja 24 sata nema preminulih osoba pozitivnih na koronavirus.

Načelnik Stožera Josip Grivec potvrdio je da je sedmodnevna incidencija šest puta manja nego za vrijeme kulminacije, odnosno 3. prosinca, dok je 14-dnevna pet puta manja.

Marina Payerl-Pal iz Zavoda za javno zdravstvo MŽ kazala je kako je od početka pandemije u Hrvatskoj do jučer ukupno zabilježeno 225.648 zaraženih osoba koronavirusom, a preminulo je već gotovo 5 tisuća ljudi.

-Lijek za tu bolest ne postoji, ali postoji cjepivo koje štiti od te infekcije i donosi nam dugo željenu prednost pred virusom – poručila je.

Višnja Smilović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo naglasila je da su u protekla tri tjedna stigle 1674 doze cjepiva.

-S prvom dozom smo cijepili 1668 osoba, odnosno 99,6 posto, što je jedan od najviših, ako ne i najviši postotak od zaprimljenog cjepiva. U ovom tjednu kreće cijepljene s drugom dozom osoba koje su prije tri tjedna dobile cjepivo. U prvoj fazi su primarno bili cijepljeni korisnici i djelatnici domova i zdravstveni djelatnici – kazala je.

U Međimurskoj županiji dosad je zabilježeno 11.010 oboljelih od covida i 213 umrlih osoba.

-U prošloj godini od gripe smo imali 1.896 oboljelih, sada nemamo ni jedan slučaj gripe ni u Hrvatskoj niti kod nas niti u EU. Najveći razlog što nema gripe su stroge mjere koje se provode za sprječavanje širenja respiratornih bolesti – poručila je.

m.furlan / sjever.hr 20.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.