Now Reading:
Kreće uređenje Centra za prirodu Zagorje vrijedno 816 tisuća kuna: evo kakvi nas sve sadržaji očekuju po završetku radova
Full Article 4 minutes read

Kreće uređenje Centra za prirodu Zagorje vrijedno 816 tisuća kuna: evo kakvi nas sve sadržaji očekuju po završetku radova

U Radoboju kreće uređenje Centra za prirodu Zagorje vrijedno 816 tisuća kuna. Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, a provodi ga s partnerima Zagorskom razvojnom agencijom i Krapinsko-zagorskom županijom. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, a očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 3.724.920,23 kuna.

Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove izrazila je što ulaze u završnicu projekta na kojem rade od 2017. godine.

-Ovaj Centar za prirodu Zagorje od svojeg otvorenja 2013. godine centralno je mjesto prezentacije prirodnih vrijednosti KZŽ te služi za ekološku edukaciju različita predavanja, izložbe kako ustanove, tako i lokalne zajednice. Radovima koji započinju omogućit će se promocija prirodnih vrijednosti tijekom cijele godine te sadržajno obogatiti održavanje škole u prirodi i terenske nastave – kazala je Hršak.

Radovi uključuju uređenje prizemlja zgrade, a najveći zahvat je adaptacija potkrovlja te izgradnja prilaznog stepeništa s podiznom platformom kako bi dostupnost bila jednaka za sve.

-Prostor će se sastojati od tri cjeline u kojima će podjednako biti zastupljena prezentacija zaštićenih područja te biljnih i životinjskih vrsta. Bit će prikaz pada Hrašćanskog meteorita, veoma važnog događaja za geološku znanost te će se omogućiti i zaviriti u židovske jame, spilje koje je zatvorena za javnost. Moći ćete zaviriti u gnijezdo ptica, a ljepoti orhideje i noćnog leptira moći ćete uživati uz holograme – dodala je.

Župan Željko Kolar rekao je kako je u ustanovi za zaštitu prirodnih vrijednosti kroz ovaj centar dodatna vrijednost što se educiraju najmlađi, od vrtića, osnovnih i srednjih škola jer bez edukacije djeca se ne znaju ponašati u prirodi i ne znaju vrednovati što to znači imati čistu prirodu.

-Stvaranjem novih vrijednosti i praćenjem novih tehnologija možemo ostati zanimljivi i možemo privlačiti nove ljude koji će dolaziti k nama i vraćati nam se. Kad se sustavno razvija institucija, odnosno naša ustanova, i kad sustavno ulažete u nju, onda mora doći do rezultata. Ovo je završni korak za provedbu projekta, stazu kroz krošnje u Zelenjaku smo završili, dobili smo uporabnu dozvolu i čekamo da se vrijeme stabilizira da bismo je mogli službeno otvoriti, iako naš brojač posjetitelja već radi punom parom i taj objekt izaziva izuzetno veliku pozornost – poručio je župan.

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec kazao je da je ovaj primjer Općine Radoboj, Javne ustanove i KZŽ dobar i pozitivan primjer decentralizacije.

-Najbitnije nam je da sačuvamo našu prirodu, naš okoliš i da koristimo naše obnovljive izvore energije. Od ideja se ne živi, već od realiziranih projekata i zahvaljujem Javnoj ustanovi i KZŽ što nas prate. Mi smo sad na negdje 30 posto realiziranih projekata koji kao ideje žive na području općine Radoboj – kazao je.

Radovi će se odvijati u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“, prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“.

Cilj projekta je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. To podrazumijeva i razvoj infrastrukture, turističkih sadržaja, ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, povećale gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica.

m.furlan / sjever.hr 21.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.