FOTO: NIŠTA OD VINCEKOVOG U NOVOM MAROFU Prisjetimo se kako je slavlje izgledalo dosadašnjih godina – prije maski i razmaka

Ovog petka, 22. siječnja slavi se blagdan svetog Vinka – Vincekovo koji obilježava početak vinogradarske godine.

Blagdan je to koji slave vinogradari diljem kontinentalne Hrvatske, a samo obilježavanje podrazumijeva i poseban obred rezidbe. Naime, gazda vinograda ritualno odreže nekoliko grančica, a obrezani se trs potom „krsti” vinom te se objese kobasice i špek koji obilježavaju želju za plodnom godinom i dobrim urodom. Naravno, slavlje je popraćeno prigodnom glazbom i raznim specijalitetima.

Udruga vinogradara i voćara „Pinta” iz Novog Marofa Vincekovo je obilježavala svake godine na drugom brijegu 21 godinu zaredom, no ove se godine zbog važećih epidemioloških mjera i ograničenja neće održati.

I zato van u nastavku donosimo fotogaleriju iz arhive kako bismo se prisjetili kako je to dosadašnjih godina izgledalo na području grada Novog Marofa, prije maski, dezinfekcijskih sredstava i razmaka, kada smo se bezbrižno družili, pjevali i veselili, a gužve nas nisu plašile, već veselile.

vincekovo presecno 2020 (9)
vincekovo presecno 2020 (7)
vincekovo presecno 2020 (13)
vincekovo presecno 2020 (12)
vincekovo presecno 2020 (5)
vincekovo presecno 2020 (3)
vincekovo presecno 2020 (2)
pinta vincekovo 10
pinta vincekovo 12
pinta vincekovo 14
pinta vincekovo 15
pinta vincekovo 5
Pinta Novi Marof
Pinta Novi Marof
Novi Marof Vincekovo
Novi Marof Vincekovo
Novi Marof Vincekovo
Novi Marof Vincekovo
Novi Marof Vincekovo

m.furlan / sjever.hr 19.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.