Now Reading:
POČINJE PRESELJENJE Varaždinska knjižnica nakon 183 godine konačno u svom prostoru
Full Article 4 minutes read

POČINJE PRESELJENJE Varaždinska knjižnica nakon 183 godine konačno u svom prostoru

Današnjim potpisivanjem ugovora o korištenju i upravljanju nekretninom, upravo na dan kada je 1838. godine na poticaj Metela Ožegovića osnovana kao prva u Hrvatskoj narodna, ilirska čitaonica u Varaždinu, počinje preseljenje varaždinske Gradske knjižnice i čitaonice u vlastiti prostor u novouređenoj palači Ritz na Franjevačkom trgu.

Prva je to nekretnina kojom će raspolagati knjižnica u svoje 183 godine tradicije, a u prostoru od 2 tisuće kvadratnih metara, uz suvremene sustave grijanja i hlađenja, knjižnica će biti opremljena i funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru, studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne te za osobe s poteškoćama u kretanju.

-Presretan sam danas i ponosan i mislim da svi Varaždinci mogu biti ponosni. Sama činjenica da naša knjižnica, prva knjižnica uopće u ovom dijelu Europe i svijeta, nije dosad imala svoj prostor nije bila na ponos gradu Varaždinu. Ovaj objekt, ovaj kulturno-povijesni spomenik, jedna od najljepših zgrada u Varaždinu i stilski najvažnijih jer u sebi čuva i sve stilove gradnje, svu arhitekturu i bogatu povijest grada, pretvoriti to ne samo u suvremenu knjižnicu, nego multimedijski centar, mislim da može biti na ponos svima Varaždincima – rekao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Dječja knjižnica ostat će na istoj lokaciji, tu je i odjel na Banfici, a gradonačelnik je istaknuo da će se s vjerojatno s vremenom raditi knjižnice i po drugim kvartovima, primjerice u POS-u.

-Poslovni objekti su i dalje u vlasništvu Grada Varaždina, a iznajmljivanjem tih objekata ćemo zaraditi toliko da možemo godišnje pokrivati čak i više nego što su godišnji troškovi knjižnice. Dosadašnja knjižnica u kazalištu, u razgovorima smo s gospodinom Malogorskim da se to pretvori u galeriju Malogorski-Rabuzin koju Grad Varaždin ima. Već 20 godina ju nismo uspjeli smjestiti, a sad ćemo i to napraviti – poručio je Čehok.

U zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna uloženo je 15 milijuna kuna u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija.

-U ponedjeljak, 18. siječnja kreću prvi transporti. Selimo prije nego dođe oprema i opremamo pet prostorija koje nisu bile predmet nabave nove opreme. Dakle, seli se arhivska građa i novine iz Vile Bedeković. Nakon toga sele se časopisi i zavičajna zbirka i oprema se jedno priručno spremište. Radimo s veteranima 7. gardijske brigade i logistiku nam pruža JVP Grada Varaždina. Ostale stvari, pakiranje i slaganje na za to predviđena mjesta rade stručni djelatnici knjižnice – rekao je Mario Šoštarić, ravnatelj knjižnice.

Knjižnica ima više od 300.000 jedinica građe od koje će većina biti smještena na novoj lokaciji u samom središtu Varaždinu, na adresi Franjevački trg 2-4. Uz prostor za korisnike i prostor za skladišta i zaposlenike, u podrumu palače Ritz, inače zaštićenog kulturnog dobra, bit će prezentirane vrijedne zbirke koje knjižnica ima.  Između ostalog bit će izložene ilirska zbirka i zbirka Gustava Krkleca na čijem stolu je i potpisan ugovor, te zbirke Marijana Zubera i Zvonka Milkovića.

U novim prostorima knjižnice će također biti mjesta da se javnosti predstavi niz zanimljivosti poput originalnog poziva Metela Ožegovića, zatim razglednice Ernesta Hemingwaya poslane Gustavu  Krklecu i mnoge druge zanimljivosti. S planiranih  tisuću posjetitelja dnevno, nova knjižnica zasigurno će podići i interes građana za odlazak u centar grada.

Službeno otvaranje knjižnice očekuje se nakon preseljenja krajem ožujka.

Što se tiče radnog vremena tijekom preseljenja, knjižnica u prvom mjesecu radi normalno, od 7.30 do 19.30.

– Tijekom 2. mjeseca knjižnica će biti otvorena u jednoj smjeni tako da naši studenti, maturanti, mogu dobiti svu građu koju im je potrebna za završetak školovanja. Zadnjih 10 knjižnica će biti zatvorena – pojasnio je Šoštarić.

m.furlan/sjever.hr 15.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.