Now Reading:
SVE BOLJA SITUACIJA U Međimurju smanjenje hospitaliziranih za gotovo 50 posto, pad po svim pokazateljima
Full Article 5 minutes read

SVE BOLJA SITUACIJA U Međimurju smanjenje hospitaliziranih za gotovo 50 posto, pad po svim pokazateljima

U Međimurskoj županiji 64 su osobe novozaražene koronavirusom, a preminula je jedna osoba, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirano je 198 osoba, a oporavila se 51 osoba, rekao je načelnik Stožera Josip Grivec.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 80 pacijenata.

-Trend smanjenja brojki je jako velik i možemo izvijestiti da danas imamo samo 80 pacijenata, i prema onoj špici od 155 što nam je bio vrhunac, to je smanjenje broja hospitaliziranih za gotovo 50 posto. I dalje pratimo trend većeg otpuštanja od prijema. Jučer se, doduše, taj trend malo preokrenuo – imali smo 12 prijema i samo 5 otpusta i nažalost jednu preminulu žensku osobu u dobi od 81 godine s brojnim dodatnim bolestima – naglasio je ravnatelj bolnica Tomislav Novinščak.

Polako se smanjuju i radilišta, pa tako od Nove godine više nema pacijenata u tercijarnom respiratornom centru u hotelu Park.

Što se tiče cijepljenja, Novinščak je kazao kako je interes djelatnika jako velik.

-Od špice, od onih 60 djelatnika koji su nam bili izvan stroja sad imamo 7 pozitivnih djelatnika i troje u izolaciji, a taj trend je već prisutan gotovo tjedan dana. Zahvalili smo samim time za pomoć djelatnicima koji su nam pomagali iz drugih dijelova Hrvatske i imamo još svega nekoliko medicinskih sestara koje će ovdje raditi do 23. siječnja – kazao je.

Novinščak je rekao i kako je iz Županijske bolnice u drugu ustanovu otišla raditi specijalistica infektologinja dr. Tanja Potočnik Hunjadi.

-Zahvalni smo na svom dosadašnjem angažmanu, iako je bila više angažirana na covidu u proljetnom valu, a najesen je bila na dužem bolovanju. Svatko danas prati tu intenzivnu migraciju djelatnika u zdravstvenom sustavu. Srećom, u protekle dvije godine izvješćujemo o više dolazaka, a manje odlazaka. Budućnost infektologije u našoj županiji je osigurana i očuvana – pojasnio je.

Župan Matija Posavec rekao je kako je iz podataka vidljivo da su predstavnici institucija organizirani, temeljiti i kako iz dana u dan u svojim područjima, a u okviru svoju odgovornosti, prate situaciju u kojoj su se našli.

-Prema statističkoj obradi podataka u proteklih 7 dana, od 8. do 14. siječnja bilježimo pad postotka zaraženih osoba u odnosu na broj testiranja. Prije dva tjedna taj postotak se kretao od 27% pozitivnih od broja testiranja, pa je prošli tjedan to bilo 18,9% da bi u proteklih 7 dana to bilo 16,9%. Testirano je 1.636 PCR metodom te od tog broja je evidentirano 277 pozitivnih osoba i samim time sedmodnevna incidencija za Međimursku županiju iznosi 252 što je manje u odnosu na nekoliko tjedana ranije – rekao je župan.

U prva dva tjedna 2021. testirano je 2.840 osoba, a postotak pozitivnih je 19,7%. Četrnaestodnevna incidencija testiranja PCR metodom iznosi 509 pozitivnih na 100 000 stanovnika, a ako se ubroje brzi antigenski testovi i kliničke slike tada je 14 dnevna incidencija 709 na 100 000 stanovnika.

-Ako uzmete u obzir da smo tamo negdje krajem studenog početkom prosinca bili na 14-dnevnoj incidenciji preko 2 000, na sedmodnevnoj 1 400 to je gotovo tri puta manje. Pa i prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Međimurska županija koju smo uvijek pratili u onoj ukupnoj slici, više nije među prvih 100. Ovaj tjedan je broj aktivnih slučajeva po prvi puta pao ispod 400. S današnjim danom iznosi 386, a isto tako i broj hospitaliziranih pacijenata u ovome trenutku je 80. Ako uzmemo proteklih mjesec dana kada je bilo preko 100 tada je u prosjeku broj hospitaliziranih pacijenata bio 131 – rekao je Posavec.

Do sada je evidentirano 10.840 osoba pozitivnih na COVID-19, a ukupno se oporavilo 10.258 osoba.

Što se tiče početka školske godine, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak naglasila je da od ponedjeljka u škole kreću učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola te maturanti.

-U skladu s time, organizirali smo prijevoz, pa će se u linijskom prijevozu koji koriste srednjoškolci koji će svi biti u prijepodnevnoj smjeni vratiti prijepodnevne linije, a za učenike osnovnih škola imamo posebno organiziran prijevoz i to je ustaljena praksa koja će se sada samo nastaviti. Očekujemo da ćemo tako raditi sljedeća dva tjedna, a nakon toga sve učenike pozvati u školske klupe. Dogovorili smo s ravnateljima srednjih škola da sva nastava online bude u metodičkom i didaktičkom smislu prilagođena sadašnjim potrebama i mogućnostima. Ravnatelji će preporučiti da u prva dva tjedna ne bude online ispitivanje niti za ostale učenike srednjih škola, a takvo rješenje preporučujem i nastavnicima u osnovnim školama u višim razredima – pojasnila je Novak.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić rekao je kako su županijski epidemiolozi trenutno na dogovoru na državnoj razini o daljnjim planovima cijepljenja.

-Ovo što smo dosad radili i što radimo ovih dana je apsolutno po planu. Svi domovi za starije, umirovljenike, socijalne ustanove, to je u visokom postotku sve procijepljeno i krenula je faza dva kad su počeli i zdravstveni radnici s cijepljenje, što bolnički dio i primarna zaštita. Tako da je to, za one koji su se prijavili, već obavljeno i poprilično smo zadovoljni kako je išlo. Bilo je vrlo malo nuspojava – rekao je Vrčić.

Sonja Tošić Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, kazala je kako su u domovima do sada cijepljene 943 osobe. Do sada je u Međimurje stiglo 279 bočica cjepiva, a svaka bočica rasporedi se na šest osoba.

m.furlan/sjever.hr 14.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.