Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija financira Vatrogasnu zajednicu KZŽ s milijun kuna
Full Article 5 minutes read

Krapinsko-zagorska županija financira Vatrogasnu zajednicu KZŽ s milijun kuna

U četvrtak je u Zaboku održano potpisivanje ugovora o financiranju djelatnosti Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije u 2021. godini. Ugovor su u prostorima Vatrogasnog centra Zagorske javne vatrogasne postrojbe u potpisali župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Stjepan Skuliber.

Danas je na terenu u Sisačko – moslavačkoj desetak naših vatrogasaca. Sutra na teren izlazi trinaestero ljudi koji su u sektoru Glina i rade jedan vrlo zahtjevan, ali opasan posao. Župan Kolar zahvalio je svim vatrogascima i vatrogasnim postrojbama.

– Mi smo danas potpisali godišnji ugovor o sufinanciraju Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije na milijun kuna. To nisu sva sredstva koja mi izdvajamo. Na moju inicijativu, kojoj su se pridružili glavni vatrogasni zapovjednik gospodin Tucaković, mi smo osigurali nova interventna odjela za sve profesionalne vatrogasce. Od toga je 258 000 kuna izdvojila Krapinsko – zagorska županija, a ostatak negdje oko 130 000 kuna Vatrogasna zajednica Republike Hrvatske. Nekada nije dovoljno ni osposobljavanje ljudi, ni motiviranost, ni veliko srce, njihova velika volja i želja da odrade maksimalno posao, ako nisu dobro opremljeni. Naša zajednička zadaća je da ih dobro opremimo i to kontinuirano radimo iz godine u godinu – istaknuo je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i dodao:

– Jučer sam bio na području grada Siska sa humanitarnom pomoći i prekjučer smo bili na području Gline. Glavni vatrogasni zapovjednik je bio sa mnom pa smo dogovorili da osim ovih interventnih odijela kupimo i za sve profesionalne vatrogasce nove kacige. Tehnologija napreduje tako da je prosječna cijena 2 200 kuna za 75 vatrogasaca. To će Krapinsko – zagorska županija u cijelosti financirati, ja se nadam već sljedeći mjesec. To su dodatna sredstva uz ovo redovno poslovanje i naravno da ćemo odgovoriti i svakom drugom izazovu koju pred nas stavi vatrogasna zajednica.

U vrlo izazovnim vremenima ponovno se dokazalo koliko je bitno da su hitne službe odlično organizirane i dobro opremljene.

U slučaju nepogode vatrogasci su prvi koji nam pomažu. Vi nas pratite sve ove godine i vidite da mi ako negdje nismo štedjeli, onda nismo štedjeli upravo tamo gdje se nikada ne smije štedjeti, a to je na hitnim i profesionalnim službama. Moramo im pružiti da budu na nivou kolega u Europskoj uniji. Još uvijek kaskamo, mi smo toga svjesni toga, ali taj zaostatak koji imamo svakim je danom sve manji. Vjerujem da će i profesionalna postrojba i dobrovoljna koja ima 150 godišnju tradiciju bit zadovoljna – rekao je župan.

Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije objedinjava 81 dobrovoljno vatrogasno društvo i dvije vatrogasne postrojbe koje djeluju na području cijele županije.

– U sve 32 jedinice lokalne samouprave imamo najmanje jedno vatrogasno društvo. Trenutno je u osnivanju još 6 vatrogasnih zajednica općina, odnosno gradova tamo gdje su za to uvjeti. To se i temelji na Zakonu o vatrogastvu koji je već godinu dana u funkciji. Imamo na državnom nivou središnji državni ured Hrvatsku vatrogasnu zajednicu i na taj način vatrogastvo je malo drugačije ustrojeno, ali to sigurno donosi benefite – rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske žuapnije Stjepan Skuliber i dodao:

– Čuli ste koliko imamo vatrogasnih organizacija. Vatrogasna zajednica županije kao krovna organizacija sigurno vodi brigu o organizaciji rada vatrogastva u našoj županiji. Prije svega, krenimo od onog operativnog djela. Za sve je potreban vatrogasni operativni centar. Naši vatrogasci operativni dio odrađuju izvrsno i mislim da sigurno pomažu u onome što je naša osnovna zadaća. Da bi bili operativno spremni tu je niz aktivnosti koje se moraju odraditi. Prije svega kroz osposobljavanje, usavršavanje, školovanje, mnoge edukacije. Moraju biti spremni odgovoriti na sve zadaće. Upravo ta sredstva koja dobivamo od županije koristimo za to – poručio je Skuliber i dodao kako će se dio sredstava iskoristiti i za državno natjecanje u tekućoj godini.

Rekao je da odrađuju i niz dodatnih projekata, pa su u prošloj godini s 210.000 kuna sufinancirali nabavu vatrogasne opreme i vozila članicama zajednice, a sufinanciraju i izgradnje i dogradnje vatrogasnih domova i spremišta.

– Prošle godine smo realizirali jedan ogroman projekt. Županija je određena sredstva izdvojila i upravo su u fazi nabave interventna odjela za obadvije naše JVP, za sve naše profesionalne vatrogasce koji su na prvoj liniji obrane – kazao je Skuliber dodavši da je projekt vrijedan oko 400.000 kuna.

Osvrnuo se i na angažman vatrogasaca na područjima pogođenim potresom. Kazao je kako je u Sisačko-moslavačkoj županiji bilo 57 vatrogasaca. Skuliber je kazao kako su od 5 vatrogasnih vozila koje posjeduje VZ KZŽ, u jednom trenutku četiri bila u SMŽ, a trenutno je tamo jedno.

-Imali smo i 105 intervencija tu u našoj županiji, najviše na školama, ali i po drugim javnim ustanovama i privatnim kućama, ponajviše vezanih uz dimnjake – rekao je Skuliber.

mčaržavec / sjever.hr
14.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.