Now Reading:
Župan Koren: „U obrazovanju smo pokrenuli projekte koji nadilaze sve dosadašnje investicijske cikluse unazad desetak godina – 11 projekata vrijednih 115 milijuna kuna”
Full Article 5 minutes read

Župan Koren: „U obrazovanju smo pokrenuli projekte koji nadilaze sve dosadašnje investicijske cikluse unazad desetak godina – 11 projekata vrijednih 115 milijuna kuna”

U Koprivničko-križevačkoj županiji nastavlja se kontinuitet ulaganja u obrazovanje. koje je temelj aktivnosti svih županijskih uprava, istaknuo je danas župan Darko Koren.

-U 2020. godini, a nastavit ćemo i u ovoj, započeli smo veliki investicijski ciklus u obrazovanju. Pokrenuli smo projekte koji nadilaze sve dosadašnje investicijske cikluse unazad desetak godina. To najbolje pokazuje projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana. S pet općina, Sveti Ivan Žabno, Kalinovac, Rasinja, Sveti Petar Orehovec i Kloštar Podravski, potpisali smo sporazume o zajedničkom investicijskom programu izgradnje tih dvorana sveukupne vrijednosti u ovoj fazi 65 milijuna kuna. Sigurno će se to u samoj provedbi nešto malo povećati. I u nabavi opreme orat ćemo izdvojiti 4,5 do 5 milijun kuna. Imamo garanciju Ministarstva obrazovanja da će sudjelovati s 50 posto – rekao je Koren.
 
Dodao je da je u općini Sveti Ivan Žabno započela gradnja i u vidljivoj fazi je realizacije, a riječ je o projektu vrijednom oko 15 milijuna kuna, dok se u općini Kalinovac dovršava dvorana koja je tamo izgrađena prije nekoliko godina. Vrijednost investicije za početak je oko 8,6 milijuna kuna, rekao je župan i nastavio:
-Prije desetak dana započeli smo gradnju dvorane u općini Sveti Petar Orehovec, vrijednosti oko 18 milijuna kuna, a što se tiče projekta u Kloštru Podravskom i Rasinji, nešto smo kasnije krenuli s obzirom na preduvjete koje smo morali ispuniti. Imamo malih određenih poteškoća u sistemu javne nabave za dvoranu u Kloštru Podravskom. Taj natječaj za odabir izvođača još je uvijek u tijeku. Očekujemo da ćemo kroz mjesec dana imati izvođača i početi s radovima.

U općini Rasinja u tijeku je dobivanja građevinske dozvole, isto tako i početka procesa odabira izvođača kroz javnu nabavu.
-Započet je i projekt Centra kompetencija – imali smo dvije faze, prvu od 30 milijuna i drugu čak nešto malo više od toga. U procesu su i ti projekti i očekujemo i u ovoj godini vrlo intenzivno razdoblje što se tiče realizacije tog projekta. Najveći dio tog projekta odnosi se na dogradnju i opremanje prostora u Srednjoj i obrtničkoj školi. Ta sredstva bit će uložena u izgradnju novih i opremanje postojećih prostora, nabavu opreme i ostalih sadržaja koje Centar predviđa. Desetak smo godina govorili o izgradnji nove Obrtničke škole, ali to je projekt koji jednostavno nije moguće izrealizirati bez sudjelovanja vanjskih izvora financiranja, države ili EU fondova jer je projekt vrijedan oko 85 milijuna kuna. Od njega nismo odustali, ali Centar kompetencija je vrlo kvalitetan supstitut koji nadomješta sve te potrebe koje trenutno sustav srednjoškolskog obrazovanja zahtijeva – kazao je župan Koren.

Kroz sustav visokoškolskog obrazovanja u Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednje se tri godine provodi dodjela stipendija.
-U ovoj godini došli smo do 74 stipendije, a krenuli smo od 20. I dalje provodimo kreditiranje naših studenata po postojećim starim kreditnim linijama, za što godišnje izdvajamo više od 2 milijuna kuna. Oko četvrtine tih studenata, a jedan od kriterija je deficitarnost zanimanja, su studenti koji pohađaju studij medicine. To je nama ovog trenutka izuzetno bitno – rekao je Koren.

Dodao je kako je u Srednju i obrtničku školu prošle godine uloženo 1,3 milijuna kuna, a više od 3 milijuna u prijevoz srednjoškolaca.
Koren je rekao da slijedi jedan veliki investicijski ciklus u obrazovanju vrijedan 115 milijuna kuna.
-Projektna dokumentacija za prvih devet projekata iznosi 1,5 milijuna kuna, a govorimo o dogradnji Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima, kao i dogradnji Gimnazije Ivana Kranjčeva u Đurđevcu – rekao je Koren te dodao da je tu i rekonstrukcija učeničkog doma u Križevcima koja pretpostavlja dobivanje prostora starog željezničkog konačišta u Koprivnici.

Župan je pojasnio da nisu mogli dobiti tu nekretninu od države jer su imali sudski spor vezan uz JPP, no rješavanjem tog spora, nestale su prepreke za darivanje nekretnine od 4,5 milijuna kuna.

-Pokrećemo s Gradom Koprivnicom taj projekt dogradnje prostora i izgradnje novog učeničkog doma ovdje u Koprivnici, koji je potreba – rekao je Koren.

Kazao je kako je u planu i dogradnja Osnovne škole Andrije Palmovića u Rasinji.

-Uz izgradnju nove dvorane, planiramo još dograditi određene prostore, kao i u nekim drugim školama, a s temeljnim ciljem da sva nastava u sustavu obrazovanja bude u jednoj smjeni. Govorimo o dogradnji Osnovne škole u Drnju, Područne škole Fodrovec, dogradnji i rekonstrukciji Osnovne škole Ferndinandovac, dogradnji, rekonstrukciji i energetskoj obnovi Područne škole Podravske Sesvete te rekonstrukciji Osnovne škole Grigor Vitez Ivan Žabno. Isto tako i u Hlebinama područna škola Josip Generalić, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za jednu malu dvoranu, kao i izgradnja nove zgrade Osnovne škole Koprivnički Ivanec, s pripadajućom malom sportskom školskom dvoranom. Govorimo o 11 projekata vrijednih 115 milijuna kuna koje imamo u planu u sljedećem investicijom ciklusu od 3 do 4 godine i realizirati – pojasnio je župan.

ak/sjever.hr

13.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.