Now Reading:
Zagrebačka županija druga po broju najstabilnijih poduzetnika u RH
Full Article 2 minutes read

Zagrebačka županija druga po broju najstabilnijih poduzetnika u RH

Negativnim utjecajem pandemije koronavirusa najviše su zahvaćeni poduzetnici u turizmu i ugostiteljstvu, a najmanje oni u prerađivačkoj industriji i trgovini – rezultati su to najnovije analize Fine koja je pokazala da u Hrvatskoj 1.251 poduzetnik posluje s minimalnim rizikom od nastupanja statusa neispunjavanja obveza.

Od spomenutog broja njih 1.085 nije apliciralo na mjere Vlade RH za potporu poduzetnicima zbog negativnih učinaka pandemije, a među njima najviše je onih sa sjedištem u Gradu Zagrebu (487), a slijede Zagrebačka županija s 81, Istarska sa 65 poduzetnika, Splitsko-dalmatinska sa 64 i Primorsko-goranska županija sa 63 poduzetnika. 

Od 1.085 najstabilnijih poduzetnika najviše njih posluje u prerađivačkoj industriji – 263, te u trgovini na veliko i malo – 259 poduzetnika. Slijede poduzetnici iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (133), potom građevinarstva (87) itd.

Struktura prema veličini pokazuje da od najstabilnijih poduzetnika u skupinu mikro poduzetnika ulazi 181, malih je šest, srednjih poduzetnika 715, a velikih 183.

Metodologija Fine za izračun kreditnog rejtinga poduzetnika temelji se na procjeni vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza (eng. Probability of Default, PD) kao osnovnog faktora rizika i usklađena je s BASEL III smjernicama. Fina već dugi niz godina na tržištu pruža informacije o bonitetu poduzetnika kao najpouzdaniji partner za provjeru poslovnih informacija.

Više pogledajte na mrežnim stranicama Fine.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 14.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.