Now Reading:
Reformisti predložili zakonski i financijski okvir u sanaciji šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji
Full Article 2 minutes read

Reformisti predložili zakonski i financijski okvir u sanaciji šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji

Iz Županijske organizacije Narodne stranke – Reformisti Varaždinske županije medijima je poslano priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Župan Varaždinske županije i predsjednik Reformista Radimir Čačić i saborska zastupnica Natalija Martinčević na poziv gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića bili su danas u obilasku potresnom pogođenog područja Grada Petrinje koji se dogodio dan ranije te su u ime Narodne stranke – REFORMISTI predložili zakonski i financijski okvir u sanaciji šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prijedlog je da Vlada Republike Hrvatske na prvoj sjednici donese Uredbu sa zakonskom snagom temeljem Ustava RH članka 110., a kojom bi se područje primjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji proširilo i na Sisačko-moslavačku županiju.

Inicijativa Reformista je da se sa 15. siječnja, odnosnom prvim radnim danom Sabora, u hitnu proceduru upute izmjene i dopune zakona sa istim sadržajem. Zakon o obnovi donesen je nakon duge i opsežne procedure s mnogo prihvaćenih amandmana, što znači da je već prilagođen i usuglašen.

Obzirom na hitnost ne treba gubiti vrijeme već treba primijeniti usvojeni zakon koji predviđa i donošenje cijelog niza provedbenih propisa, a koji do sada nisu doneseni. Upravo ti propisi trebaju naglasiti i specifičnosti Sisačko-moslavačke županije i posebnih područja jedinica lokalne samouprave kakav je Grad Petrinja obzirom na razinu pretrpljenih devastacija u Domovinskom ratu i stupnju razvijenosti.

U trenutku održavanja današnje konferencije za medije Petrinju je zatresao bitno jači od jučerašnjeg potresa u Petrinji kao i potresa u Zagrebu te su župan Čačić, zastupnica Martinčević te gradonačelnik Dumbović svjedočili rušenju zgrada u samom centru Petrinje. Ta činjenica dodatno naglašava potrebu i značajno povećanje već predložene uplate sredstava iz proračunskih rezervi te njihovu isplatu direktno jedinicama lokalne samouprave zbog hitnosti i obima potrebnih intervencija.

www.sjever.hr

29.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.