Now Reading:
Vraćaju li se podstanari u centar Zagreba?
Full Article 3 minutes read

Vraćaju li se podstanari u centar Zagreba?

Da je na oglasniku za nekretnine Crozilla.com Centar najtraženiji dio Zagreba, sve do ožujka je bio sasvim uobičajen podatak, no potres i pandemija koronavirusa ove su godine obilježili zagrebačko tržište nekretnina i promijenili navike kupaca i unajmljivača, te zajedničkim snagama učinili središte grada nepoželjnim za stanovanje i ispraznili ga od njegovih stanara.

Ipak, nakon nekoliko mjeseci izbivanja s prvog mjesta, stanovi za najam u središtu Zagreba ponovno su osvanuli na vrhu ljestvice najtraženijih. Naime, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je Centar tijekom studenog bio najtraženiji dio grada za najam stanova.

Da se porast potražnje u središtu Zagreba, ne osjeti samo oglasniku Crozilla.com već i na terenu, potvrdila je i Andrea Bilić, direktorica zagrebačke agencije za nekretnine Metropola: „Ljudi koji su bili u Zagrebu za vrijeme potresa polako zaboravljaju na stres koji im je isti prouzročio i iskazuju novi interes za centrom, dok stranci koji su stigli u grad u zadnjih nekoliko mjeseci nisu opterećeni i žele biti u središtu svih zbivanja i nadomak gradske vreve.“

Negativne okolnosti utjecale su i na cijene u tom dijelu grada, pa se ovisno o lokaciji, uređenosti, površini i brojnim drugim kriterijima najamnine stanova od 20 do 100 kvadrata površine u samom Centru na oglasniku Crozilla.com mogu pronaći od oko 400 eura, a u okolnim kvartovima i ispod 300 eura, dok se najviše cijene traže za luksuzno uređene stanove u najužem središtu grada za koje se traže iznosi u visini od oko 2000 eura.

Velik broj stranih turista koji je do ove godine pristizao u Zagreb, utjecao je i na tržište, posebno u središtu grada. Naime, brojni su građani kupovali stanove u centru kako bi ih potom iznajmljivali na dnevnoj bazi, a navedeno je imalo utjecaj i na porast kupoprodajnih cijena, kao i na cijene stanova za dugoročni najam. Ipak, drastičan pad broja turista, preokrenuo je takvu sliku tržišta.

Andrea Bilić za Crozilla.com kaže kako se pad broja turista u Zagrebu odražava i na tržište najma u smislu da se mnogobrojni vlasnici stanova za kratkoročni najam zbog drastičnog pada, odnosno nedolaska stranih turista u Hrvatsku, okreću tržištu za dugoročni najam u nadi da će ih iznajmiti.
Proširenje ponude radi priljeva takvih stanova na tržište, ali istovremeno i pad potražnje utječe i na cijene najma, koje na oglasniku Crozilla.com bilježe nešto niže mjesečne i godišnje vrijednosti.

Prosječna tražena cijena najma zagrebačkih stanova površine do 100 kvadrata u studenom je na oglasniku Crozilla.com bila oko 3 posto niža no mjesec ranije, odnosno 9 posto niža nego u istom mjesecu lani.https://news.crozilla.com/vracaju-li-se-podstanari-u-srediste-grada/?_ga=2.220101849.1776775497.1608525463-176937865.1598257052

www.sjever.hr/Crozilla.com 21.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.