Now Reading:
U Međimurskoj županiji nije problem imati djecu vrtićkog uzrasta. Pogledajte što im je sve osigurano……
Full Article 3 minutes read

U Međimurskoj županiji nije problem imati djecu vrtićkog uzrasta. Pogledajte što im je sve osigurano……

posavec vrtić

Iako predškolski odgoj nije u nadležnosti županija, one ipak djelomično sudjeluju u pomoći gradovima i općinama pri gradnji, nabavi opreme ili poboljšanju kvalitete rada vrtića, a dio njih – točnije pet županija u vrtiće je u 2019. uložilo milijunske iznose. Gledaju li se apsolutne brojke, prednjači Splitsko-dalmatinska županija sa 4,3 milijuna kuna, no ona ima i neusporedivo veći proračun u odnosu na ostale županije – donosi portal Župan.hr.

Analiziramo li pak podatke o konsolidiranim proračunima županija i udio njihovog proračunskog izdvajanja za vrtiće, na prvom je mjestu Brodsko-posavska županija, a potom Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija. U odnosu na broj stanovnika prvih pet županija po izdvajanju za vrtiće je isti, samo prvo mjesto pripada Dubrovačko-neretvanskoj, drugo Brodsko-posavskoj, treće Krapinsko-zagorskoj, a četvrto Splitsko-dalmatinskoj županiji i peto Međimurskoj. U apsolutnom iznosu najviše su proračunska sredstva za vrtiće u odnosu na 2018. godinu povećale Brodsko-posavska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Međimurska i Istarska županija.

Međimurska županija je dobru praksu osiguravanja osobnih asistenata za djecu s teškoćama u razvoju vrtićke dobi nastavila i u ovoj pedagoškoj godini i po tome je jedinstvena u zemlji. U županijskom proračunu predviđeno je 460.000 kuna za financiranje 50% iznosa plaće 35 asistenata koji pružaju pomoć i podršku 42 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

Inicijativa ovog programa započela je 2015. godine kako bi se djeca s teškoćama u razvoju uredno uključila u redovne vrtiće s ciljem osobnog i socijalnog razvoja. Kako zakonski okviri Republike Hrvatske ne pretpostavljaju model integracije djece predškolskog uzrasta, Međimurska županija i Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije „Prvi korak“, uz podršku općina i gradova, prvi su implementirali ovakav oblik podrške.

Prema podacima UNICEF-a udjel obuhvaćene djece u vrtićki program porastao je od 2012. do 2018. godine sa 64,7 na 72,5 posto, a broj upisane djece povećan je za 12 posto u tom razdoblju.

„Svako ulaganje u dječje vrtiće i predškolske ustanove je benefit za lokalnu zajednicu i podizanje kvalitete života naše sredine.’ istaknuo je nedavno župan Matija Posavec, prilikom otvaranja DV Dječja mašta, prvog u Međimurju koji je europska točka za darovite na području predškolskog odgoja.

www,sjever.hr 06.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.