Now Reading:
Alemka Markotić u OB Varaždin predstavila novi oblik suradnje među zdravstvenim ustanovama
Full Article 4 minutes read

Alemka Markotić u OB Varaždin predstavila novi oblik suradnje među zdravstvenim ustanovama

Opću bolnicu Varaždin danas su posjetili predstavnici Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” te predstavnici nacionalnog COVID centra KB Dubrava.

Ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić nakon radnog sastanka naglasio je da sve ustanove u kojima se pojavljuje veliki broj hospitaliziranih bolesnika prolaze kroz iste organizacijske izazove koje je potrebno premostiti, a da bi se svi mogli zbrinuti po principima struke.

-Mi, nasreću, već drugi dan zaredom imamo pad broj hospitaliziranih tako da se danas na liječenju nalazi 257 osoba, 21 je u jedinici intenzivnog liječenja, od toga je 19 na respiratoru u Varaždinu, a jedna je na respiratoru u Klenovniku – rekao je Kudelić te dodao da očekuju kroz sljedeća dva tjedna i dalje veliko opterećenje bolničkog sustava.

-Usprkos tome, upravo zahvaljujući činjenici da smo osigurali dovoljno mjesta i dovoljno opreme, uspijevamo zbrinjavati sve bolesnike koji dolaze u bolnicu – kazao je.

bolnica press markotic (4)

Ravnateljica Klinke za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić predstavila je novi oblik suradnje koji će biti model za cijelu RH.

– Ono što planiramo je da bi se čim bolje počeli povezivati u svojim znanjima, u boljem zbrinjavanju pacijenata, razmjeni iskustava. Zbog toga se počinje sa tjednim sastancima između KB Dubrava, koja je sad najveća covid bolnica u Hrvatskoj, Klinike za infektivne bolesti, u isto vrijeme kreće projekt velemedicine koji smo dogovorili prije dva dana s Hitnom službom, dr. Grbom Bujević, gdje će centralna jedinica biti instalirana u Klinici za infektivne bolesti i maksimalno, koliko se to bude moglo, po svim intenzivnim odjelima po cijeloj Hrvatskoj gdje se liječe najteži covid bolesnici, tako da bi se u svakom trenutku razmjena iskustava, komunikacije između kolega intenzivista u cijeloj Hrvatskoj za dobrobit svih pacijenata moglo što bolje funkcionirati – rekla je Markotić.

Komentirala je i smrtnost na respiratorima.

-Analiza smrtnosti na respiratoru radit će se. Smrtnost nije samo broj, ovisi o puno karakteristika, dob, kronične bolesti, pretilost, broj bolesnika. Nije dobro da se stvara panika ili krive percepcije o broju umrlih. Prosjek zasad u svijetu je oko 50 posto. Situacija se mijenja, u ljeto ih je bilo malo, sad je teže. Sva statistika će biti transparentna i jasno analizirana kad jednom ova situacija prođe. Samo prebrojavanje ne daje pravu sliku – kazala je.

Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava, dodao je da su i do sada komunicirali međusobno i dijelili odnosno razmjenjivali iskustva te surađivali među ustanovama.

-Ovo danas je dodatna razmjena iskustava. Mislim da je izuzetno važno da svi zajedno budemo međusobno povezani jer smo svi zajedno u istim problemima i svio zajedno možemo riješiti ovu situaciju samo na taj način. Odvijat će se redovita komunikacija između naših kolega koji vode intenzivne jedinice, razmjena stručnih iskustava, što će u konačnici sve skupa doprinijeti boljem i adekvatnijem i liječenju i razmjeni iskustava za situaciju u kojoj do sada nitko nije bio – rekao je Lukšić.

Rekao je da je stanje u Dubravi je pod istim priljevom bolesnika, oko 40 prijema dnevno.

-Imamo oko 470 bolesnika, 81 na respiratoru. Osjećamo relaksaciju kad je Arena proradila, za bolesnike koji su lakši, pred otpustom. Imali smo jednog pacijenta kojemu se stanje pogoršalo pa smo ga vratili nazad, ali to je uobičajena i dogovorena praksa – dodao je.

Renata Krobot, voditeljica odjela za intenzivno liječenje i reanimaciju rekla je da su dobili savjete kako se snaći u ovoj situaciji, kako organizirati neprestani priljev bolesnika, kako ih smjestiti. 

-Ja radim u jedinici intenzivnog liječenja, dovoljno kapaciteta za prijem bolesnika imamo, dovoljno respiratora imamo, ali dodatni savjeti uvijek su dobrodošli – kazala je. 

Dodala je da je za 11. mjesec, smrtnost u bolnici za jedinicu intenzivnog liječenja iznosila 54 posto. 

– Od 77 posto koliko sam rekla 25. studenog, odnosilo se na razdoblje koje je bilo pet tjedana unatrag. To su podaci koji se mijenjaju iz dana u dan. Tijekom jučerašnjeg dana umrlo je dvoje od 22 bolesnika, znači radi se o smrtnosti od nekakvih 12-13 posto – rekla je Krobot.

m.furlan/sjever.hr 06.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.