Now Reading:
Nakon dva tjedna strožih mjera, Varaždinska županija bilježi stagnaciju novozaraženih
Full Article 4 minutes read

Nakon dva tjedna strožih mjera, Varaždinska županija bilježi stagnaciju novozaraženih

Načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin na današnjoj je konferenciji za medije rekao da dva tjedna nakon uvođenja strožih mjera na području Varaždinske županije imamo stagnaciju broja novozaraženih i stagnaciju u udjelu pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

-S obzirom da ostatak Hrvatske intenzivno raste, i to značajno, jedan od razloga je i da su kasnije krenuli s restriktivnijim mjerama, mi možemo ovu stagnaciju svakako gledati kao jednu dobru vijest. Očekujemo svakako i potvrdu ovih brojki i u predstojećim danim, a sredinom ovoga mjeseca možemo tek očekivati nekakvo olakšanje i lakši pritisak na bolnički sustav – kazao je te dodao:

-Nakon što je 16 dana Varaždinska županija prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bila najugroženija regija u cijeloj Europi, od jučer po 14-dnevnoj incidenciji je tu neslavnu poziciju preuzela Međimurska županija, a danas očekujemo i potvrdu da i po 7-dnevnoj incidenciji također Varaždinska županija više neće biti prva.

Naglasio je da je jučer stigla odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za Varaždinsku županiju. Radi se o produživanju mjera koje su već bile na snazi od 21. studenog. Nove su dodatne restriktivne mjere za trgovine, prodavaonice i trgovačke centre uoči povećanja frekvencije ljudi. Uvedena je obaveza trgovina da preuzmu odgovornost u organizaciji rada, da se izbjegnu redovi čekanja, i da vode brigu o maksimalnom broju ljudi, s time da je donijeta odluka o 10 metara kvadratnih prodajne površine po kupcu.

Rekao je i da je upućena preporuka svim osnovnim školama na području Varaždinske županije da učenici viših razreda prijeđu na online nastavu do 23. prosinca, a da do tada nastavu na daljinu provode i srednje škole. Ravnatelji svih 46 osnovnih i srednjih škola na području Varaždinske županije prihvatili su tu preporuku, a od gradskih škola samo je pola preuzelo taj model.

Ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić istaknuo je kako je prvi puta nakon dugog niza dana u Općoj bolnici Varaždin na liječenju manji broj pacijenata nego prethodnog dana.

– Jučer su se na liječenju nalazila 272 pacijenta, a danas je to 262. No nemojmo da nas zavara ta apsolutna brojka jer je dijelom uvjetovana većim brojem otpusta koje smo jučer uspjeli napraviti. Nažalost, dijelom i brojem umrlih pacijenata. Trenutno se u jedinici intenzivnog liječenja nalazi 21 pacijent, od kojih je 19 na respiratoru i jedan dodatni u Klenovniku na respiratoru. Usprkos liječenju, u posljednja 24 sata devet pacijenata u bolnici, od toga tri u jedinici intenzivnog liječenja, je umrlo od posljedice zaraze koronavirusom. Svakodnevno se preko 120 djelatnike bolnice nalazi van stroja zbog zaraze ili samoizolacije – rekao je Kudelić.
Naglasio je da je ovakav veliki broj pacijenata oboljelih od COVID-19 bolesti zahtijevao kompletnu reorganizaciju načina rada u OBV.

-Opća bolnica ima ugovorenih 965 ležajeva na sve tri lokacije. Zbog energetske obnove u Klenovniku 60 ležajeva nije u funkciji, a u Novom Marofu čak 70 zbog dotrajalosti objekta i narušene statike. U raspoložive krevete ubrajaju se i jedinica intenzivnog liječenja, dječja kirurgija, pedijatrija, psihijatrija, hemodijaliza, rodilište, palijativa. Dolazimo do brojke od 314 kreveta koji su dostupni za liječenje svih pacijenata, a mi smo čak 304 osigurali za liječenje COVID-19 bolesnika – naglasio je.

Na dnevnoj bazi pratimo stanje i pokušavamo osigurati potreban kapacitet, dodao je Kudelić.

– Bez obzira na brojke koje se događaju posljednjih dana, i koje ipak obećavaju smanjenje novih slučajeva, nažalost, na temelju podataka od prije desetak dana slijedi veliki val. U sljedećih desetak dana očekujemo veliki priljev pacijenata. Osigurali smo dodatne kapacitete – kazao je te dodao da će bolnica, s dodatnim respiratorom koji ćemo kupiti iz donacijskih sredstava, imati ukupno 31 respirator.

Vugrin se ne konferenciji za medije osvrnuo i na današnje izjave načelnika gradskog Stožera Zlatana Avara.

– Grad Varaždin ne treba suglasnost županijskog Stožera za plaćanje brzih testiranja u firmama. Zavod za javno zdravstvo provodi tu komercijalnu djelatnost. Tko god želi koristiti brzo testiranje, ima pristup tome. U tjedan dana su pristigla svega 102 zahtjeva za brzo testiranje i Zavod nikog nije odbio. Ukoliko netko ima novce, ništa ga ne priječi da testira, neka nazove i veli koji pogon ili objekt. Industrija nije žarište jer već dugo imamo lokalnu transmisiju, već pet tjedana iznimno naglašenu. I industrija je mjesto gdje može doći do transfera, ali naša epidemiološka djelatnost nije prepoznala nikakvu takvu mirkolokaciju koja bi iskakala u odnosu na broj zaraženih – kazao je Vugrin.

m.furlan/sjever.hr 05.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.