Now Reading:
DAN GRADA VARAŽDINA Čehok: “Svaka je kriza prilika za sposobne”
Full Article 5 minutes read

DAN GRADA VARAŽDINA Čehok: “Svaka je kriza prilika za sposobne”

Povodom blagdana svetog Nikole, Dana Grada Varaždina, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije sjednica je održana u drugačijem formatu, putem Zoom aplikacije, preko koje su bili uključeni vijećnici Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivan Čehok, zamjenici gradonačelnika, pročelnici i članovi odbora, pa i premijer Andrej Plenković.

U dvorani HNK okupili su se samo dobitnici javnih priznanja koja im je uručio predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

Habijan je pritom naglasio kako su u proteklom razdoblju, zahvaljujući potpori Vlade Republike Hrvatske i nadležnih ministarstava, u Gradu Varaždinu realizirani brojni projekti.

– Ovdje bi posebno istaknuo projekte koji su pred završetkom realizacije poput nove varaždinske knjižnice i obnove gledališta u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta. Naime, isti su velikim dijelom financirani upravo uz pomoć Ministarstva kulture, te obzirom kako je kraj godine pozivam Ministarstvo kulture da iznađe dodatna sredstva potrebna za završetak navedenih projekata iz do sada neraspoređenih sredstava – kazao je Habijan i spomenuo i projekt obnove varaždinske sinagoge koja se također dijelom financira uz pomoć Ministarstva kulture. Naglasio je potrebu za daljnjim razvojem grada kao sveučilišnog centra.

U budućem je razdoblju pozvao na jedinstvo jer ističe, postoje teme koje nadilaze stranačku pripadnost. Dodao je da to jedinstvo zasad nije postignuto te da su „pali na ispitu političke odgovornosti i političke zrelosti”.

-Obzirom na to, pozivam da se do kraja mandata ovoga vijeća usredotočimo na pitanja koja su bitna za naš grad da usvojimo realan i održiv proračun koji će predstavljati čvrsti temelj za daljnji razvoj našeg Varaždina jer u konačnici građani to od nas i očekuju – kazao je Habijan.

svecana sjednica gv

Gradonačelnik Ivan Čehok obratio se putem video veze i naglasio je kako sva njihova nastojanja zasjenjuju ograničenja pandemije, no svaka je kriza šansa za sposobne.

Naglasio je da su u tri godine podigli razinu kapaciteta grada te smanjili broj zaposlenih. Za subvencije gospodarstvu izdvojeno je više sredstava nego prije, podignuta je razina apsorpcije sredstava iz europskih fondova, stiglo je novih 30 novih milijuna kuna za postrojenja za gospodarenje otpadom. Spomenuo je i projekt Aglomeracije te dodao kako sve zajedno dovodi do ulaganja od preko 800 milijuna kuna, po čemu je, uz sve ostale projekte, Grad Varaždin apsolutno u hrvatskom vrhu.

– Jedini provodimo dva gospodarska projekta – komunalno opremanje zone Brezje i dogradnja Tehnološkog parka, gdje su u samo mjesec dana novi prostori popunjeni informatičkim tvrtkama do zadnjeg mjesta – kazao je Čehok te dodao i da je Varaždin sveučilišni grad s dva sveučilišta.

– I u krizi smo usmjereni prema obrazovanju, kulturi i sportu. Možda je i najvažnije istaknuti poticanje izvan institucionalne kulture – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako u četiri godine nije dobiveno „ni kune” od Županije za područje grada. Najavio je i da će Varaždin biti prvi hrvatski grad koji će do 2022. biti pokriven optikom.

– Vremena su neizvjesna, ali gledajući nagrađene, imamo one koji su unatoč preprekama pokazali da ništa nije jače od ideje kojoj je vrijeme da se ostvari – rekao je.

Preko Zoom-a sjednici se priključio i premijer Andrej Plenković.

Kazao je kako i Varaždin unatoč koroni želi biti okrenut budućnosti i razvijati se kao kulturno, sveučilišno i gospodarsko središte SZ Hrvatske.

-Pandemija mijenja naš život, pritisak je na zdravstveni sustav, Opću bolnicu Varaždin. Ministarstvo zdravstva u stalnoj je komunikaciji s ravnateljem i nastoji pomoći slanjem medicinskih sestara, liječnika, uređaja, biti uz vas kad je SZ Hrvatska najugroženija. Zahvaljujem medicinskim sestrama i liječnicima, Vlada će donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv covida 190 osigurati dodatak na plaću – rekao je premijer i dodao da je Hrvatska osigurala cjepivo, bit će dostupno svima, a najprije ugroženima i zdravstvenim djelatnicima.

Rekao je i da su uložili velike napore za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta kroz niz mjera. U Varaždinu je predano 2446 zahtjeva za 32.409 radnika, isplaćeno je 217 milijuna kuna, a na razini županije je za 38.194 radnika isplaćeno 320 milijuna kuna.

-Grad Varaždin ima velik broj projekata, partneri smo, zadovoljan sam realizacijom. Čestitam na više od milijardu kuna iz fondova, za projekte pročišćavanja voda, dogradnje bolnice, izgradnje regionalnog centra kompetentnosti, obnove koncertne dvorane, izgradnje studentskog doma, dogradnje Tehnološkog parka, bolju povezanost željeznicom. Bit ćemo uz vas i raditi da se Hrvatska ravnomjerno razvija – poručio je premijer.

Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja Grada Varaždina. Povelja počasnog građanina Grada Varaždina dodijeljena je dr. sc. Marinu Milkoviću, rektoru Sveučilišta Sjever, a nagrade za životno djelo glumcu Ljubomiru Kerekešu, prim. dr. Branislavu Kocmanu i gospodarstveniku Stjepanu Talanu.

Nagrade Grada Varaždina primili su Krešimir Čop, Darinka Hajduk Vučić, Josip Klein i Svjetlana Makaj. Dobitnici plaketa Grada Varaždina su Aeroklubu Aerodrom Varaždin, Auto škola Crnković, Hrvački klub Vindija, Varaždinsko književno društvo i Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi podružnice Varaždinske županije. Medalje Grada Varaždin dobili su Antica Bregović, Božidar Horvat, Zoran Jeftić, Marina Kereša, Miroslav Kocijan, Josip i Zdenka Levanić, Zdenko Marenčić, Marina Šimek, Rifat Trpeza te Lana Velimirović Vukalović.

m.furlan/sjever.hr 05.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.