Now Reading:
749 milijuna kuna za razvoj županija, gradova i općina
Full Article 2 minutes read

749 milijuna kuna za razvoj županija, gradova i općina

Najveći iznos do sada, čak 749 milijuna kuna, osigurala je Europska unija u 2021. godini za razvoj lokalne i područne (regionalne) samouprave. Sredstva će se dodjeljivati putem pet javnih poziva koje će 15. prosinca raspisati Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Od ukupnih 749 milijuna kuna, najveći dio sredstava – čak 630 milijuna kuna – rezervirano je za Program sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Sredstava Programa su bespovratna i namjenska, a usmjeravaju se za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programsko razdoblje 2014.-2020 i projekata financiranih u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje te Financijskih mehanizama EGP i Kraljevine Norveške.

Za Program održivog razvoja lokalne zajednice izdvojeno je 65 milijuna kuna, a cilj ovog programa je pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima, dok će 25 milijuna kuna biti dostupno za Program podrške brdsko-planinskim područjima. Za Program podrške regionalnom razvoju osigurano je 15 milijuna kuna, a njegov cilj je jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ovih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj. Preostalih 14 milijuna kuna osigurano je za Program razvoja otoka u 2021. godini.

Iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozivaju sve zainteresirane prihvatljive korisnike da prouče uvjete javnih poziva i pripreme svu potrebnu dokumentaciju do 15. prosinca 2020. godine kako bi mogli pravovremeno dostaviti svoje zahtjeve za financiranje projektnih prijedloga.

Najave poziva i više informacija možete pronaći na web-stranici Ministarstva.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 05.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.