Now Reading:
KRAPINSKE TOPLICE: S provedbom započeo projekt „ZAŽELI za Udrugu žena Vrtnjakovec” – omogućena nova zapošljavanja te pomoć starijim osobama
Full Article 3 minutes read

KRAPINSKE TOPLICE: S provedbom započeo projekt „ZAŽELI za Udrugu žena Vrtnjakovec” – omogućena nova zapošljavanja te pomoć starijim osobama

svažić

Ovih je dana u općini Krapinske Toplice pokrenut projekt „ZAŽELI za Udrugu žena Vrtnjakovec“, kojim će se omogućiti zapošljavanje deset žena pripadnica ranjivih skupina s područja općine.

Na taj će se način osnažiti i unaprijediti njihov radni potencijal i ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti. Ujedno će se potaknuti socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života za 60-ak krajnjih korisnika, osoba starije životne dobi.

„Udruga žena Vrtnjakovec je do sada bila ponajviše angažirana na projektima očuvanja narodnih običaja i etno baštine. Vjerujem da će predsjednici Nadici Sinković Špoljar i članicama udruge angažman na projektu Zaželi biti koristan utoliko što će steći iskustvo u provođenju jednog europskim sredstvima sufinanciranog projekta. Projekt pruža mogućnost upošljavanja nezaposlenih žena s područja naše općine te s druge strane skrb o osobama kojima je potreban neki oblik asistencije. Osobe uposlene na projektu proći će program edukacije za gerontodomaćice, steći nova radna iskustva i zasigurno poboljšati svoj položaj na tržištu rada. Projektom Udruge žena Vrtnjakovec bit će obuhvaćeno 60 starijih osoba, a već su odobrena sredstva za još jedan takav za slijedećih 60 korisnika, gdje će nositelj projekta biti sama Općina. Raspisivanje natječaja za voditeljicu ili voditelja tog projekta te upošljavanje još 10 žena provest ćemo početkom 2021. ”, pojasnio je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.

Tijekom provedbe projekta 10 će žena biti zaposleno na period od 12 mjeseci, a svaka od njih skrbit će o minimalno 6 osoba starije životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju s područja općine. Pružat će usluge poput pomoći u dostavi namirnica, u pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri oblačenju i svlačenju, dostavi lijekova, plaćanju računa i slično.

„Osim što će starijim osobama pomoći pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, bit će im i podrška kroz razgovor i druženje, a znamo da većini to znači više od bilo kakve druge vrste pomoći. Smanjit će se socijalna isključenost i osamljenost, ali i institucionalizacija jer će više krajnjih korisnika ostati u svojim domovima”, rekao je načelnik Svažić.

Inače, nositelj projekta, Udruga žena Vrtnjakovec, osnovana je 2009. godine i trenutno broji 27 članica iz Vrtnjakovca, Maturovca, Donjeg Vina, Oratja, Male Erpenje, Krapinskih Toplica i Zaboka. Voditeljica i koordinatorica projekta je Martina Stepić.

Kao partneri na projektu sudjeluju Hrvatski zavod za zapošljavanje/Područni ured Krapina te Centar za socijalnu skrb Zabok.

www.sjever.hr 04.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.