Now Reading:
Dan općine Bedekovčina – načelnik Ban: Ponosan sam na sumještane i zajedništvo koje nas još uvijek nosi da izdržimo do kraja u ovoj teškoj situaciji
Full Article 8 minutes read

Dan općine Bedekovčina – načelnik Ban: Ponosan sam na sumještane i zajedništvo koje nas još uvijek nosi da izdržimo do kraja u ovoj teškoj situaciji

Dan općine Bedekovčina obilježava se 4. prosinca, na blagdan svete Barbare. No ove godine proslava Dana Općine drukčija je od svih dosadašnjih.

Načelnik Darko Ban naglasio je da su, kao i svi koji ovih dana obilježavaju dan svoje općine ili grada, i oni morali praktički otkazati sve što su planirali.

“Kako zbog poštivanja svih propisanih epidemioloških mjera, ali i ono što je još važnije, a to je čuvanje zdravlja svih nas, nemoguće je organizirati bilo kakav način obilježavanja Dana općine. No, ono što je važno za istaknuti da će ova situacija završiti. Da će i epidemija uzrokovana koronavirusom prestati i da će već slijedeće godine biti prilike da na način kako i priliči svi zajedno, u puno drukčijem ozračju, obilježimo dan naše općine”, rekao je Ban.

U osvrtu na godinu koju završava, istaknuo je da je posebno ponosan na ljude, sumještane, najbliže.

“Unatoč teškoj godini, kriznim situacijama, mnogim teškim odlukama koje su bile donijete, ali i prihvaćanjem takvih odluka, naši su mještani pokazali i odgovornost, ali i brigu jedni za druge. Zbog toga kada pamtim ovu godinu, pamtit ću sve što je ona donijela, ali i zajedništvo i međusobnu podršku koja nas još uvijek nosi da izdržimo do kraja u ovoj teškoj situaciji“, kazao je.

U ovoj 2020. godini rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Bedekovčina jedan je od važnijih projekata na području Općine, a vrijedan je gotovo 3 milijuna kuna. Trenutni sustav rasvjete sastoji se od zastarjelih i neefikasnih rasvjetnih tijela.

Ovakva rasvjeta ne samo da je zastarjela, već znači veću potrošnju električne energije i samim time veće troškove za općinski proračun, odnosno za građane. Ukratko, radi se o projektu velikog značaja za Općinu Bedekovčina, prije svega zbog primjene mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja što je jedna od ključnih sastavnica održivog razvoja koji je u središtu svih sadašnjih i budućih aktivnosti Europske unije. Proračunom je planirano da se vrijednost projekta financira iz ESIF kredita HBOR-a za javnu rasvjetu u iznosu od 2.980.012,50 kuna. Dovršetak projekta očekuju se upravo ovih dana “, rekao je Ban.

Jedan od najvažnijih projekata Općine Bedekovčina svakako je dogradnja dječjeg vrtića koji je odavno postao premali da bi primio sve najmlađe žitelje općine i omogućio im da polaze vrtić i predškolski odgoj. Vrijednost dogradnje vrtića je nešto više od 10 milijuna kuna.

“S obzirom na izmjene u financiranju gradnje, projekt rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića razbili smo u faze te smo prošle godine završili s radovima na I. fazi koja je obuhvaćala pripremne radove, a ove godine krenuli smo u realizaciju II. faze te očekujemo da će u rujnu 2021. godine vrtić biti otvoren za još dodatne tri vrtićke skupine, odnosno 60-ero djece. Završetkom radova na II. fazi dobit će se prva uporabna cjelina koja će činiti kompletno izvana uređena građevina s prilaznom cestom, vatrogasnim pristupom i 20 parkirališnih mjesta te kompletno uređen i opremljen dio u prizemlju s 3 vrtićke skupine kapaciteta 60-tero djece starosti od 3 do 7 godina te višenamjenskim i ostalim pomoćnim prostorom. Ukupna neto korisna površina prostora prve uporabne cjeline iznosi 536,06 m2 zatvorenog i 63,10 m2 otvorenog prostora”, pojasnio je načelnik.

Dodao je da se krivnjom države vrtić neće moći dograditi sredstvima EU već će se radovi financirati iz općinskog proračuna.

“Prilikom prijave projekta dogradnje vrtića Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, troškovnik našeg projekta bio je unutar dopuštenog iznosa određenog natječajem. Iako je bio ovjeren od ovlaštenog projektanta, Agencija je uzela za pravo revidirati ovjereni troškovnik dodajući troškove te je tako vlastitom procjenom povećala vrijednost našeg projekta iznad dopuštenog iznosa i automatski nas eliminirala i odbila sufinanciranje projekta. Još apsurdnija od revidiranja ovjerenog troškovnika jest činjenica da su, dok su Općinu Bedekovčina odbijali zbog prelaska dopuštenog iznosa, pripremali odluku kojom su ostalim prijaviteljima dopustili veću vrijednost projekta od one koja je prvotno propisana natječajem. No, naši mališani zaslužuju vrtić kao i druga djeca u našoj županiji, i kada se već država mogla pobrinuti da im riješi takav vrtić, ali očito nije htjela, mi ćemo to riješiti”, rekao je načelnik Bedekovčine.

Na području Općine Bedekovčina postoje i problemi s klizištima. Ove godine realiziran je projekt sanacije klizišta na groblju Orehovica i na nerazvrstanoj cesti uz groblje. Ukupna vrijednost radova sanacije iznosila je 1,3 milijuna kuna, od čega su Hrvatske vode sufinancirale 660.000 kuna.

“Projekt je bio prijavljen sukladno Planu upravljanja vodama za 2020. godinu, a ispunjenju uvjeta za prijavu prethodilo je uspješno rješavanje imovinskopravnih odnosa na groblju čime je Općina Bedekovčina upisana kao vlasnik cijelog groblja Orehovica. Ovo je zaista značajan projekt što potvrđuje i visina investicije od 1,3 milijuna kuna. Radit ćemo i dalje na pripremi dokumentacije kako bi sanirali i preostala klizišta. Nadam se da će nas država pratiti i sudjelovati u sufinanciranju kao što je to bilo u ovom projektu”, dodao je Ban.

Tema o kojoj se već duže priča je namjera da Bedekovčina dobije status grada.

Općina Bedekovčina, nakon Grada Krapine i Grada Zaboka, najmnogoljudnija je jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko-zagorske županije. Također, općinsko središte, naselje Bedekovčina, drugo je po veličini naselje u županiji, te jedino urbano naselje koje nije središte upravnog grada. Također, Općina je mjesto s velikim brojem aktivnih trgovačkih društava, OPG-ova i obrta koji omogućuju radna mjesta stanovnicima Općine Bedekovčina. Nadalje, općina ima bogat turistički potencijal u izletničkom, športsko-ribolovnom, kulturno-zabavnome turizmu, te turizmu baštine. Osim što je kulturni centar, Bedekovčina je i jedan od najvećih obrazovnih centara županije”, pojasnio je načelnik.

“Sve su to činjenice koje su snažni argumenti vezano uz odluku o promijeni statusa. Uz razne benefite koji bi se dobili dobivanjem statusa grada, najvažniji učinak je povećanje sredstava u proračunu Općine Bedekovčina koji bi Općina dobila iz državnog proračuna putem sredstava fiskalnog izravnanja. Radi se o iznosu od oko 4 milijuna kuna godišnje. Zahtjev za promjenu statusa općine u status grada podnijet je Hrvatskom saboru u veljači ove godine te Općina trenutno čeka povratnu informaciju”, dodao je.

U kriznoj godini Općina Bedekovčina donijela je određene mjere pomoći gospodarstvenicima. Programu koji je donijet u prvoj polovici godine namjera je bila suzbiti negativne ekonomske posljedice krize uzrokovane epidemijom COVID-19 virusa kako bi se održala likvidnost i zadržala postojeća radna mjesta subjekata malog gospodarstva. Njime su predviđene 3 mjere: potpore novoosnovanim subjektima malog gospodarstva, potpore poduzetnicima za financiranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU i nacionalnih fondova te jednokratne potpore za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-19 virusa. Za provedbu je u proračunu rezervirano 215.000 kuna.

Načelnik Ban je naglasio da je bilo i drugih mjera, koje se odnose na oslobođenje obveza plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, oslobođenje od plaćanja jednokratne godišnje naknade za prodaju putem pokretnih trgovina, oslobođenje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, oslobođenje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina te zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Općine Bedekovčina te odgoda pokretanja i provedbe postupaka prisilne naplate.

Načelnik Bedekovčine uoči Dana općine naglasio je da je godina bila izazovna za sve.

“Našli smo se svi zajedno u situaciji za kakvu nikada nismo ni razmišljali da će nam se dogoditi. Epidemija uzrokovana koronavirusom promijenila je naše živote, promijenila je naš način života. Iako će ovu godinu mnogi htjeti što prije staviti iza sebe, štoviše probati zaboraviti, ona nam je pokazala nešto jako važno. Pokazala nam je da kada je situacija loša, kada nam prijeti velika opasnost, svi stanemo jedan uz drugoga, pokažemo zajedništvo koje nam je prijeko potrebno za prevladavanje ovakvih situacija. Ovim putem zahvaljujem svim mještankama i mještanima naše općine koji su pokazali veliku odgovornost kada smo vi zajedno podnosili, i još uvijek, podnašamo, mjere za suzbijanje ove bolesti. Ne sumnjam da ćemo i iz toga svi zajedno izaći kao pobjednici. Imajmo nadu u bolje sutra. Iako će ove godine izostati klasično obilježavanje Dana općine te nadolazećih božićnih blagdana, kada sve ovo jednom prođe, već slijedeće godine bit će prilika da sve nadoknadimo. Svim dragim Bedekovačankama i Bedekovačanima čestitam Dan općine te sve najbolje u povodu predstojećeg božićnog blagdana“, čestitao je Ban.

www.sjever.hr 04.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.