Now Reading:
Varaždinski direktor Westgatea: Bilo koje zatvaranje ugrozilo bi domaće trgovce
Full Article 4 minutes read

Varaždinski direktor Westgatea: Bilo koje zatvaranje ugrozilo bi domaće trgovce

čupič

Denis Čupić, direktor Westgatea i predstavnik HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara gostovao je na N1 gdje je objasnio kako se trgovački centri pridržavaju epidemioloških mjera. Naveo je i koliki pad prometa je prouzročila koronakriza te koliko bi šteta nastala ako ne bude bilo božićnog šopinga.

Ravnatelj HZJZ-a KrunoslavCapak jutros je za N1 rekao da ako se epidemiološka slika pogorša, moglo bi doći i do dodatnih ograničenja koja bi se odnosila i na trgovačke centre.

“Ono što je Capak danas rekao, niti jednom riječju nije rekao da bi zatvarao šoping centre. Nažalost, neki od medija su to prenijeli malo tendenciozno. Činjenica je da jedan župan zaziva zatvaranje svega, iako ne zaziva zatvaranje industrije. Trgovački centri u Hrvatskoj su centri najnovije generacije, moderni, kako šoping centri tako i pojedinačne trgovine iznad 7000 kvadrata. U našem smo centru ograničili posjetu na 13000 ljudi, iako bi prema mjerama koje su donesene mogli dozvoliti 25 000 ljudi, ali išli smo vrlo restriktivno. Niti u jednom trgovačkom centru u Zagrebu do sada, osim na mega otvorenjima, nije se dosegnuo takav maksimalan broj posjeta u jednom trenutku. Mislim da je jasno da današnji centri imaju moderne sustave, kao što je ventilacija. I šoping centri i velike trgovine imaju brojače posjeta i svatko u svakom trenutku može znati koliko ljudi ima u određenom objektu, zatvoriti ulaz za dodatne ljude i svaki taj sustav može oglasiti alarm ako uđe previše ljudi”, pojasnio je Čupić.

Westgate

Istaknuo je kako se pazi na broj posjetitelja jer brinu i o zdravlju ljudi, ali ne žele ni zatvaranje trgovačkih centara.

“Nitko od nas ne bi si dozvolio da imamo previše posjeta pa da zbog toga dođe do zatvaranja trgovačkih centara iz dva aspekta. Jedno je da vrlo odgovorno razmišljamo o ljudskim životima, a drugo je da odgovorno razmišljamo i o gospodarstvu jer ako nas zatvore i ako se božićni promet ne ostvari u RH, imat ćemo dva problema. Jedan je generalni pad proračunskih prihoda i sve što to sa sobom donosi, a drugo je da će jedan dio trgovaca zbog toga neminovno propasti.”

Odgovorio je i na pitanje hoće li neki zakupci u slučaju zatvaranja centara odustati od cijele priče.

Ne da se bojim da će oni odustati nego da će odumrijeti. Činjenica je da se radi o tvrtkama koji su i inače u Hrvatskoj u teškoj poziciji jer imamo 25% PDV nasuprot Austriji koja ima 20% ili Rumunjske koja od 1.1. ima 16%, koji ionako zbog manje kupovne moći u Hrvatskoj teže posluju nego u ostatku Europe. Neki od njih jednostavno nisu tako kapitalno jaki da bi se s tim mogli boriti. Prvo što će odumrijeti su trgovine i trgovački lanci koji su u originalnom hrvatskom vlasništvu i nemaju toliko kapitalnih rezervni kao međunarodni lanci”, kazao je Čupić.

“Prvi val smo uspjeli preživjeti isključivo zahvaljujući mjerama koje je država dala. Te mjere nisu bile toliko izdašne kao u nekim drugim zapadnim zemljama. Ti trgovci su preživjeli i jer smo mi svi ispred šoping centara izašli u susret i umanjili im obveze prema nama. Moja predskazanja je da ako ostanemo poslovati i dalje, uz ove mjere ograničavanja koje nas sve koštaju – i dezinficijensi i čišćenja iziskuju dodatna sredstva, trgovina u Hrvatskoj bi mogla opstati. Bit će ozlijeđena, ali će opstati. Ali, bilo koje zatvaranje bi ugrozilo one prave domaće trgovce, to su distributeri ili franšizeri koji su ovisni o hrvatskom kapitalu, svom kapitalu ili kapitalu koji dobivaju iz hrvatskih banaka”, zaključio je Čupić.

Westgate

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

sjever.hr/hr.n1info.hr 04.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.