Now Reading:
UNATOČ SNIJEGU I LEDENOJ KIŠI Prometnice u Zagorju prohodne, zimska služba spremna i za lošije vremenske uvjete
Full Article 2 minutes read

UNATOČ SNIJEGU I LEDENOJ KIŠI Prometnice u Zagorju prohodne, zimska služba spremna i za lošije vremenske uvjete

Kao što su prognostičari i najavljivali, i na području Zagorja pao je prvi ovosezonski snijeg, ali i ledena kiša, no unatoč padalinama i novim uvjetima na cestama, problema u prometovanju nije bilo.

Rekao je to za Sjever.hr Gordan Tramišak, dipl. ing. prom, voditelj Odjela za obavljanje poslova održavanja i zaštite županijskih i lokalnih cesta u ŽUC-u Krapinsko-zagorske županije.
-Ledena kiša koja je bila najavljena padala je noćas, ali srećom nije bila takvog intenziteta da bi stvorila ledenu koru na kolniku. U tom slučaju ne bi si mogli pomoći, jer to su uvjeti u kojima se proglašava 4. stupanj, a tada nitko zapravo ne može ceste učiniti prohodnima, što kažu i zakon i pravilnik. U takvim se slučajevima ne izlazi van, nisu sigurna ni vozila koja čiste, ne mogu proći i savjetuje se i traži od vozača i pješaka da ne izlaze na cestu. Srećom, to se nije dogodilo, kiša je bila smanjenog intenziteta pa kad je pala na naše kolnike koji su imali dovoljnu slanost, onda se to uspjelo otapati led odmah i otapao – kazao nam je Tramišak.

Dodao je da su ceste prohodne, ali da bi bilo dobro, da oni koji nemaju zimsku opremu ne izlaze na cestu i tako ugrožavaju sebe i druge sudionike u prometu.

-Ceste su, dakle, prohodne, možda na brdima, gdje je 2. ili 3. prioritet, ceste koje su manje važnosti, ili tamo gdje je sjena, zavjetrina, sjeverna strana, ima dijelova kolnika koji su bijeli, ali to nije slučaj s glavnim cestama – one su očišćene, crne, eventualno nešto malo bljuzgave, ali su prohodne.

Podsjetimo, ŽUC brine o 660 kilometara županijskih lokalnih cesta na području Krapinsko-zagorske županije, a jučer i noćas zimska je služba bila u 3. stupnju pripravnosti, uz angažiranost svih kapaciteta, odnosno 22 vozila za čišćenje i posipanje prometnica.

Tramišak je rekao da su spremni i za eventualne veće količine snijega na području županije jer je dovoljno vozila, ali i dovoljno posipala, no još je jednom upozorio vozače da u prometu ne sudjeluju bez zimske opreme.

ak/sjever.hr

03.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.