Now Reading:
Odbor kojeg vodi Martinčević podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima
Full Article 2 minutes read

Odbor kojeg vodi Martinčević podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), no oporbeni su članovi kritizirali propisivanje odgovornosti nakladnika za sadržaj koji generiraju korisnici. Odbor je prijedlog ZEM-a prihvatio sa šest glasova ‘za’, dva ‘protiv’ i dva ‘suzdržana’ – donosi T portal.

Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević (Reformisti) istaknula je kako je na prijedlog Zakona o elektroničkim medijima Odbor zaprimio veliki broj mišljenja i stavova zainteresiranih dionika, no da iz epidemioloških razloga nije bilo moguće organizirati tematsku sjednicu. Martinčević je dodala i kako se sjednica ne prenosi uz “streaming” jer zahtjev Vilima Matule (Možemo!) za internetski video prijenosom sjednice nije došao pravoremeno.

Predstavljajući prijedloga ZEM-a, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je da se novi zakon jednim dijelom usklađuje s europskom direktivom, a drugim dijelom modernizira i pojednostavljuje.

Više članova odbora u raspravi je kritiziralo članak 93. kojim je propisana odgovornost nakladnika za cjelokupni sadržaj, pa i onaj koji generiraju korisnici.

Nino Raspudić (Most) istaknuo je da zakon “kroz taj članak, ali i u svom općem duhu, ima tendenciju hipernormiranja ljudskih odnosa“.

Matula je pak poručio da temeljni cilj tog zakona nije zaustavljanje govora mržnje, a smatra i da bi zakonski prijedlog trebalo u potpunosti odbaciti i pristupiti izradi novoga zakona, u čijem bi procesu trebalo uključiti predstavnike struke, akademske zajednice i neprofitnih medija, koji su istupili iz radne grupe koja je radila na ovom zakonu.https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/zakon-o-elektronickim-medijima-dobio-zeleno-svjetlo-raspudic-o-spornom-clanku-ima-tendenciju-hipernormiranja-20201202

www.sjever.hr/T portal 03.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.