Now Reading:
Međimurska zimska služba spremno dočekala prvi snijeg – posipano 80-ak tona soli
Full Article 2 minutes read

Međimurska zimska služba spremno dočekala prvi snijeg – posipano 80-ak tona soli

S početkom prosinca stiglo je i pravo zimsko vrijeme – snijeg, a onda i ledena kiša, što znači da su zimske službe imale pune ruke posla.

Kakvo je bilo stanje na prometnica pod ingerencijom Županijske uprave za ceste Međimurske županije, komentirala je ravnateljica Ljerka Cividini.

Istaknula je da je zimsko održavanje prometnica u nadležnosti ŽUC-a okvirnim sporazumom dodijeljeno tvrtkama Tegra i Pavlic-asfalt-beton u omjeru 50:50. Radi se o ukupno 450 kilometara cesta, a ceste na području administrativnih granica grada Čakovca ne spadaju u njihovu nadležnost.

-Jučer je, praćenjem prognoze, dignut stupanj pripravnosti na drugu razinu. To znači da su i Tegra i Pavlic imali vani svaki po četiri posipača, cestare sa silosnim posipačima i u svakoj od baze, a imamo jednu u Čakovcu i jednu u Donjem Kraljevcu, bio je dežurni cestar na koordanizaciji rada mehanizacije – rekla je ravnateljica.

S obzirom da su padaline počele već u večernjim satima, prvo su na teren izašli svi posipači, a ralice su se uključile kasnije, tijekom noći na prijevojima i usponima, gdje je trebalo maknuti određenu količinu snijega da bi uopće sol mogla doći do samog kolnika i djelovati.

-Kroz noć je posoljeno cca 80 tona soli. Raličeno je bilo 50-ak kilometara, nije bilo potrebe za više. Sve dionice su kompletno posipane u našoj nadležnosti, osim makadama, a to je svega 15-ak kilometara – pojasnila je Cividini.

Kaže kako nije bilo dojava o nesrećama ili nezgodama na prometnicama pod njihovom ingerencijom, s obzirom da i Tegrta i Pavlic već dugi niz godina odrađuju ovaj posao.

Stvar je i naših vozača, kulture vožnje i pripremljenosti i vozača i vozila za zimu. Tako da mogu pohvaliti Međimurce jer nije bilo izlijetanja. Danas i tijekom dana i tijekom noći ostaju ekipe na terenima, redovno se obilaze sve dionice ako se negdje treba još popraviti situacija od noći, a s obzirom na prognozu, sutra nas očekuje južina i plus 10 – pojasnila je ravnateljica ŽUC-a.

m.furlan/sjever.hr 03.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.