Now Reading:
UČIMO OD ZADRUGARA Doznajte kako napraviti ljekovitu gavez mast
Full Article 2 minutes read

UČIMO OD ZADRUGARA Doznajte kako napraviti ljekovitu gavez mast

Mnoge biljke koje nalazimo u prirodi imaju ljekovita svojstva, a jedna od njih je gavez. I dok ga većina prepoznaje po „dlakicama“ na listovima, ono što je ljekovito krije se u korijenu gaveza koji sadrži visoke doze protuupalne tvari – alantoina, a od kojeg se radi poznata gavez mast.

Osim što je možete kupiti u brojnim trgovinama, mast možete napraviti i kod kuće! Kako? Znaju to zadrugari iz Učeničke zadruge Pužek brdovečki iz OŠ Pavao Belas u Brdovcu čiji recept pogledajte u videu „Kako napraviti ljekovitu gavez mast?“.

Inače, gavez mast možemo uspješno koristiti kod zacjeljivanja rana, sitnih ozljeda i oderotina stoga ju je svakako korisno imati u svojoj „kućnoj“ ljekarni.
Osim gavez masti, Učenička zadruga Pužek brdovečki u svom asortimanu ima i prirodne sapune te balzame za usne, a bave se i izradom keramičkih suvenira i podmetača za sapune.

Ovaj video nastavak je zanimljivih priča o tome što rade naši zadrugari pod mentorstvom svojih voditelja, a koje objavljujemo na županijskoj web-straniciYouTube kanalu i Facebooku. Teme se razlikuju od izrade nakita, pečenja keramike i keksića do raznih rukotvorina – a mali kreativci možda i u vama probude želju da se okušate u izradi.
Inače, na području Zagrebačke županije u gotovo 40 učeničkih zadruga djeluje oko 3 tisuće zadrugara, a na ovakav način želimo promovirati njihov rad, trud i kreativnost.

www.sjever.hr

02.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.