Now Reading:
Nakon koliko vremena u trgovini se možete lako zaraziti koronom?
Full Article 3 minutes read

Nakon koliko vremena u trgovini se možete lako zaraziti koronom?

Zdravstveni stručnjaci ponudili su neke savjete kako biste se zaštitili od covida-19 kada ste u trgovini, a otkrili su i koliko je vremena dovoljno provesti u trgovini kako biste kupili sve što vam je potrebno.

Čini se da je pola sata pravo vrijeme”, rekla je za The New York Times  LinseyMarr, doktorica znanosti o aerosolu u Virginia Techu objašnjavajući u kojem roku možete obaviti kupovinu, prenosi N1. Dodala je da u pola sata stignete obaviti što je potrebno, a pri tome se ne izlažete riziku.

Michael Osterholm, dr. sc., član savjetodavne skupine za koronavirus novoizabranog predsjednika Joea Bidena slaže se tim i dodaje da je vrijeme izlaganja zaista važno.

Marr savjetuje da napravite popis za kupnju, da nosite masku i ne dodirujete lice te da držite razmak. Napominje i da se vremensko ograničenje od 30 minuta ne temelji na određenoj studiji, već na radu stručnjaka za ventilaciju i drugih znanstvenika koji su analizirali širenje virusa.

Isplanirajte kupovinu

Marr savjetuje da izbjegavate odlazak u trgovinu u vrijeme kada su najveće gužve kako biste ograničili kontakt s drugim ljudima. Subotom od 12 do 15 sati ne preporučuje se odlazak u trgovinu jer si podaci Google Maps pokazali da tada najviše ljudi odlazi u trgovinu. Najmanja gužva u trgovinama je ponedjeljkom u 8 sati.

Marr navodi da nije potrebno dezinficirati kolica za kupnju, samo pripazite da ne dodirujete lice. Nije potrebno nositi ni rukavice, dovoljno je oprati ruke odmah nakon što završite s kupnjom. Preporučuje se beskontaktno plaćanje, a možete ponijeti i vlastitu vrećicu za namirnice.

U ranim danima pandemije brojni su brisali i namirnice, u strahu od zaraze koronavirusom. No, znanstvenici su utvrdili da je šansa da se tako zarazite jako mala. Dr. Marr napominje da čak i ako je zaražena osoba dodirnula namirnice koje ste kupili, svejedno su vaše ruke one koje predstavljaju veći rizik od prijenosa. Upravo stoga napominje da je ključno pranje ruku kako biste se zaštitili.

www.sjever.hr/poslovni.hr 02.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.