Now Reading:
Čelnici UPUZ-a obišli bolnice na sjeveru Hrvatske: „Zdravstveni sustav nije i neće krahirati!”
Full Article 6 minutes read

Čelnici UPUZ-a obišli bolnice na sjeveru Hrvatske: „Zdravstveni sustav nije i neće krahirati!”

Četiri bolnice na sjeveru Hrvatske – varaždinsku, čakovečku, bjelovarsku i koprivničku, danas su posjetili čelnici Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, kako bi se upoznali sa situacijom na terenu, budući da je upravo ovaj dio države trenutno najteže pogođen pandemijom koronavirusa.

To je uvodno naglasio i mr. Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge.
-Htjeli smo prije svega posjetiti te naše bolnice koje su trenutno najizloženije. Naravno, sve druge zdravstvene ustanove u Hrvatskoj su izložene ovim izvanrednim situacijama. Htjeli smo im dati podršku, htjeli smo vidjeti uistinu kakvo je realno stanje na terenu iz prve ruke, kakvi su im kapaciteti, mogućnosti, kako stoje s liječnicima, sa sestrama i u konačnici, koje imaju organizacijske probleme – rekao je Jurković dodavši da su se uvjerili da je stanje uistinu teško, da je sustav napregnut do krajnjih granica, ali da unatoč tome funkcionira.

-Sustav se nije raspao, sustav nije takav da ne može odgovoriti na ove izazove i ponovno se pokazuje da hrvatski zdravstveni sustav jest žilav i da možda najbolje funkcionira u najtežim uvjetima i ona kad je najteže. Naravno, to ne znači da su problemi u hrvatskom zdravstvenom sustavu nestali. Nije organizacija zdravstvenog sustava u covidu jedini problem, to je najveći problem. Veliki broj ljudi, liječnika i sestara je van sustava, u samoizolacijama, problem je s organizacijom zdravstvene zaštite. Zahvaljujući ovim ljudima ovdje taj sustav još uvijek može odgovoriti na ove otežane uvjete. Skrenuo bih pozornost i na sva ona pitanja koja su bila aktualna i do ovoga trenutka i do ove epidemije. Imamo situaciju da je privremeno riješen problem s dobavljačima, ali nažalost, ne za trajno i ne za stalno. Taj je problem samo kratkoročno riješen – kazao je Jurković.
Dodao je da ponovno neke veledrogerije prijete obustavom lijekova te zaključio:
-Imamo i dalje probleme oko obračuna prekovremenih sati. Još uvijek nije riješeno pitanje obračuna prekovremenih sati, a idemo u nove obračune, u nove aktivnosti i to je jedno od ključnih pitanja, uz ostala koja bi se trebala riješiti u najhitnijem vremenu.

Novinarima se obratio i prof. dr. sc. Mladen Bušić, predsjednik UPUZ.a i ravnatelj KB „Sveti Duh“.
-Svi smo svjesni da je ovo bez primjera grandiozna epidemija koja je zahvatila cijelu Hrvatsku, Europu i cijeli svijet i da jedino zajedničkim maksimalnim naporima, poštivanjem svih mjera možemo tu bolest pobijediti. Danas smo se uvjerili da Hrvatska kroz četiri bolnice na sjeveru Hrvatske ima izvanredne liječnike, medicinske sestre, zdravstveno i nezdravstveno osoblje, na čelu s menadžmentom i ravnateljima ustanova – rekao je Bušić, uputivši ispred UPUZ-a poruku svim hrvatskim građanima, posebno umirovljenicima ali i svim ostalim građanima.
-Hrvatski zdravstveni sustav nije krahirao i neće krahirati i mi ćemo se nositi s njime na način da ćemo izvojevati pobjedu i da ćemo pružiti svim pacijentima potrebnu zdravstvenu zaštitu, kako pacijentima s covidom, tako i ostalim pacijentima.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Nenad Kudelić, zahvalio je predstavnicima Udruge poslodavaca u zdravstvu na velikoj podršci i pomoći.
-Situacija u našoj bolnici je sve lošija i lošija i nadalje se ne zaustavlja trend porasta broja hospitaliziranih. Danas imamo 257 pacijenata na bolničkom liječenju s covid-19 bolešću, od toga 24 u jedinici intenzivnog liječenja, 21 je na respiratoru na lokaciji Varaždin, jedan na respiratoru u Klenovniku. Morali smo osigurati i aktivirati dodatne kapacitete. Očekujemo da ćemo sve bolničke kapacitete koji iznose 304 mjesta popuniti do kraja tjedna, a osigurali smo dodatnih 40 mjesta u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice – rekao je Kudelić.

Još je jednom upozorio na činjenicu da su pacijenti sve mlađi, a kliničke slike sve teže, a brojni zdravstveni djelatnici su van pogona.
-Više od 120 djelatnika je na današnji dan van funkcije. Zahvaljujući Ministarstvu zdravstva i njihovom Kriznom stožeru, danas je u bolnicu došlo još nekoliko sestara za rad na covid odjelima. Došle su iz bolnica u Koprivnici, Virovitici, Požegi i Novoj Gradiški, mobilizirane su i četiri patronažne sestre iz Doma zdravlja Varaždinske županije – rekao je ravnatelj varaždinske bolnice.

Podsjetio je da se zdravstveni sustav i dalje bori i sa svim problemima koji su postojali i prije epidemije.
-Usprkos činjenici da je Opća bolnica Varaždin u ovoj preraspodjeli sredstava dobila najveći apsolutni iznos sredstava od čak 49 milijuna kuna, s time nismo uspjeli sanirati dugove i dobavljači i dalje prijete obustavom lijekova. Ne možemo govoriti o kolapsu zdravstvenog sustava, no svima mora biti jasno da ovaj veliki broj covid-19 bolesnika kupira kapacitete i ljudske potencijale koji su normalnim uvjetima usmjereni na liječenje drugih bolesnika. U OBV se trenutno zbrinjavaju isključivo akutna stanja, djeca i onkološki bolesnici – zaključio je Kudelić, apelirajući na građane da se ponašaju odgovorno i poštuju sve mjere jer se u protivnom situacija neće tako brzo popraviti.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, Tomislav Novinščak, istaknuo je da je u bolnici trenutno 110 pacijenata pozitivnih na covid, od jučer 17 novih prijema i 12 otpusta.
-Mogli bi reći da, na sreću, imamo koliko-toliko stabilan broj djelatnika i dalje smo na oko 3,5 posto pozitivnih s tendencijom smanjenja. Na žalost, imamo i dvije preminule osobe u protekla 24 sata u našoj ustanovi. To su i dalje osobe u visoke životne dobi s brojnim, nerijetko vrlo teškim i kobnim komrbiditetima. U tijeku je početak akcije premještanja pacijenata u tercijarni centar osposobljen u neboderu izdvojene jedinice hotela u centru grada – rekao je Novinščak.
I on je istaknuo problem s dobavljačima:
-Usprkos značajnijem iznosu od 22,8 milijuna kuna taj novac nije dovoljan za sanaciju dugova i ŽBČ nije mogla spustiti sve dobavljače lijekova na željenih godinu dana. Imamo problema s dvije veledrogerije koje i dalje upućuju pisma što opomena, što prijetnji.

O stanju u Općoj bolnici Koprivnica govorio je ravnatelj Mato Devčić.

-U OB u Koprivnici danas ima hospitalizirana 82 pacijenta covid-19 pozitivna, od toga je 10 pacijenata s težim kliničkim slikama u većini slučajeva s teškim upalama pluća, od toga 8 pacijenata na respiratoru. U ovoj situaciji u mogućnosti smo prenamijeniti unutar ustanove nešto preko 200 bolničkih postelja za potrebe ove epidemije. Mi smo do sada pripremili 110 kreveta za te pacijente. 82 od 110 je za sada ispunjeno – rekao je Devčić i dodao:
-Dinamičnim preraspodjelama zaposlenika unutar ustanove, između odjela drugih namjena, zaposlenici se preusmjeravaju prema covid odjelu i na taj način zaista uspijevamo u ovoj situaciji održati sustav stabilnim i na adekvatan način zbrinuti covid-19 zbrinuti pacijente.
U potpunosti je održan sustav zbrinjavanja akutnih i hitnih bolesnika, što je vrlo važno za sigurnost, vjeru naših stanovnika da hrvatski zdravstveni sustav zaista u ovom času nije ni u kakvom kolapsu, nije ni kakvim koljenima, nego jednostavno funkcionira u modusu izvanredne situacije.

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

02.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.