Now Reading:
Bušić u varaždinskoj bolnici: „Treba nam suradnja svih četiri milijuna građana da pobijedimo ovu bolest”
Full Article 4 minutes read

Bušić u varaždinskoj bolnici: „Treba nam suradnja svih četiri milijuna građana da pobijedimo ovu bolest”

Čelnici Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske danas su obišli četiri bolnice na sjeveru Hrvatske, a nakon bjelovarske, koprivničke i čakovečke, stigli su i u Opću bolnicu Varaždin.

-Došli smo osobno se uvjeriti u stanje u Općoj bolnici Varaždin u naletu epidemije koji je vrlo ozbiljan i kojeg svi moramo tako i shvatiti. Dobili smo sve relevantne informacije, a došli smo dati potporu kako svim zdravstvenim radnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima, tako i menadžmentu Opće bolnice na čelu s ravnateljem dr. Kudelićem. On se doista izuzetno trudi, zajedno sa svim svojim ljudima, kako bi pružili svim pacijentima u covid zdravstvenom sustavu adekvatnu skrb, ali vrlo je važno napomenuti, i svim pacijentima koji imaju druge zdravstvene tegobe koje nisu nestale – istaknuo je prof. dr. sc. Mladen Bušić, predsjednik UPUZ.a i ravnatelj KB „Sveti Duh“

Dodao je da je situacija u Varaždinskoj županiji najozbiljnija u cijeloj Hrvatskoj i da su toga svjesni svi, ali da sustav unatoč svemu funkcionira.
-Danas sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj funkcioniraju kao jedna velika zdravstvena ustanova i izražavam svoje uvjerenje da zdravstveni sustav Republike Hrvatske ne samo da nije krahirao, nego da ni neće krahirati. Da to tako i ostane, doista je potrebna suradnja svih četiri milijuna građana RH, na apsolutnom poštivanju svih mjera, kako bismo mogli ne samo opstati mi u zdravstvenom sustavu, nego kako bi Hrvatska kao država i kao društvo mogla pobijediti ovu bolest i prosperirati u svakom drugom mogućem smislu – zaključio je Bušić.

Čelnici UPUZ-a su, kako je istaknuo mr. Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge, obišli sjever Hrvatske epidemiološkom logikom.
-Da idemo najprije tamo gdje je situacija nešto bolja, prema Varaždinu gdje je epidemiološka situacija najteža na sjeveru Hrvatske, a čini mi se i u čitavoj Hrvatskoj. Tijekom razgovora s ravnateljima bolnica dobili smo dojam da zdravstveni sustav nije na koljenima, nije pred slomom, ali je vrlo teška situacija. Međutim, zdravstveni sustav i na sjeveru, i u cijeloj Hrvatskoj, pogotovo bolnički zdravstveni sustav, odgovara onim zahtjevima koje pred zdravstvo postavlja ovaj izuzetno specifičan trenutak – kazao je Jurković.

Rekao je da se s ravnateljima bolnica razgovaralo o broju hospitaliziranih, broju intenzivnih kreveta, rezervama koje su eventualno potrebne za zbrinjavanje pacijenata s ovoga područja.
-Dobili smo dojam da je sustav dobro organiziran, uz sve poteškoće koje su ovdje prisutne. To je ona nada, naše uvjerenje da uistinu ovoga trenutka odgovaramo na sve izazove koji su pred hrvatskim zdravstvom.

Kazao je i da korona kriza nije jedino s čime se bore ravnatelji ovih bolnica, da su još uvijek prisutni problemi koji su bili i prije korona krize, a to su problemi s opskrbom lijekovima:
-Neke veledrogerije ponovo upućuju opomene, da ne kažem prijetnje, da će eventualno u određenim uvjetima, ponovo uskratiti opskrbu, unatoč državnoj intervenciji od 1,3 milijarde kuna. Nismo još uvijek riješili financiranje bolnica, još uvijek radimo mjesečni dug na razini 200 milijuna kuna, a ako tome pridodate ovu krizu, vidite koliko je teško raditi na terenu, ravnateljima pod takvim uvjetima organizirati zdravstvenu zaštitu.

Ovi sjajni ravnatelji rade svoj posao i sa svojim timovima bore se za zdravlje i živote ljudi, rekao je Jurković te poslao poruku zdravstvenoj administraciji:
-Moramo konačno krenuti u rješavanje akutnih problema u zdravstvu. Moramo osigurati korektno, dostupno financiranje zdravstvenog sustava.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, dr. Nenad Kudelić naglasio je da svima u bolnici posjet i podrška UZUP-a znače mnogo.
-To znači da nismo izolirani, da nam drugi pomažu. Kao što je profesor Bušić rekao, mi se u Hrvatskoj ponašamo kao jedna velika bolnica. Zahvaljujem na pomoći, jedan respirator je došao iz bolnice Sveti Duh.

Kudelić je podsjetio i na današnji porast broja oboljelih:
-Danas se na liječenju nalazi 257 bolesnika. To nisu jedini bolesnici koji se liječe u Općoj bolnici Varaždin iako smo dio usluga koje normalno pružamo morali obustaviti. U našoj bolnici i nadalje se liječe svi pacijenti kojima je potrebno akutno, hitno zbrinjavanje, liječe se sva djeca, liječe se onkološki bolesnici.

Korona se bori protiv nas, mi protiv korone i ja sam uvjeren da ćemo tu koronu pobijedit, kazao je Kudelić i zaključio:
-Možemo je pobijediti samo uz pomoć svih. Apeliram još jednom na odgovorno ponašanje. Držanje distance, pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera – sve to je od krucijalne važnosti u zaustavljanju ove epidemije.

foto: s. kalajdžija

ak/sjever.hr

02.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.