Now Reading:
U Zagorju 96 novozaraženih, preminule četiri osobe
Full Article 3 minutes read

U Zagorju 96 novozaraženih, preminule četiri osobe

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 96 slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri su osobe preminule, izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek.

U istom su se razdoblju 262 osobe opravile.

-Sad imamo na području KZŽ 1405 aktivnih slučajeva i 1832 osobe u samoizolaciji. U OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana trenutno se nalaze 82 pacijenta, od čega je 11 na respiratoru, dok u Stubičkim Toplicama trenutno imamo 30 pacijenata. To su pacijenti s lakšim simptomima – rekao je Ferek-Jambrek.

Župan Željko Kolar rekao je da su u OB Zabok čitavo vrijeme na gornjem rubu, odnosno još uvijek sami mogu zbrinjavati sve teške i teže pacijente kojima je potrebna liječnička skrb zbog Covida-19.

-Otvorili smo sekundarni odjel u Stubičkim Toplicama za lakše koji već funkcionira 3 ili 4 tjedan i dobili smo odobrenje od Ministarstva da se takav sekundarni odjel otvori i u Krapinskim Toplicama, kao ispomoć OB Zabok za srednje teške pacijente, onima kojima je potreban kisik – dodao je Kolar.

Naglasio je da se Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice intenzivno priprema za prijem prvih bolesnika. Dio medicinskog osoblja koji će raditi taj posao je u Zaboku na ispomoći i na taj način se priprema za preuzimanje te vrste pacijenata. Sada se montira sustav za kisik, radovi bi trebali sutra biti gotovi i ja se nadam da bi do petka prvi pacijenti mogli ući u covid odjel u Krapinske Toplice i na taj način bi dodatno rasteretili OB – kazao je te dodao da se zasad priprema 20-ak kreveta.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo osvrnula se na situaciju u domovima za starije i nemoćne. Kazala je kako je stabilna, nema žarišta i nema nekih eksplozivnih širenja, što je u ovim trenucima od najveće važnosti.

Govoreći o testiranjima i pozitivnim nalazima, kazala je da je udio gotovo 50 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

-Važno je spomenuti da ima tu značajan udio obiteljskih kontakata, osoba iz iste obitelji koje su ionako već izolirane u samoizolaciji, ali koje vrlo često svoje simptome potvrđuju testom. U jednom danu imamo 20 do 30 posto obiteljskih kontakata – kazala je.

Školska djeca, odnosno skupina od 10 do 20 godina, čine oko 7,5 posto, a mlađa djeca 2,5 posto covid pozitivnih. U studenome je bio manji broj zaražene djece koja su pohađala nastavu po B modelu.

m.furlan/sjever.hr 01.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.