Now Reading:
Sveučilište Sjever: Online doktorska konferencija okupila međunarodne i domaće znanstvenike iz područja medija i komunikacija
Full Article 3 minutes read

Sveučilište Sjever: Online doktorska konferencija okupila međunarodne i domaće znanstvenike iz područja medija i komunikacija

Doktorska konferencija za doktorande poslijediplomskih sveučilišnih studija iz područja medija i komunikacije održana je u subotu 28. studenoga 2020. godine u virtualnom okruženju.

Ovo je druga doktorska konferencija na Sveučilištu Sjever i svakako jedinstvena jer je riječ o jednom od rijetkih događaja na našim prostorima koji okuplja doktorande u području medija, odnosno informacijsko-komunikacijskih znanosti uopće s ciljem razmjene ideja i istraživačkih tema.

Konferencija je ponovno okupila brojne ugledne znanstvenike iz akademskog svijeta, a na svečanom otvorenju doktorandima se uvodno obratila voditeljica Poslijediplomskog sveučilišnog doktorskog studija Mediji i komunikacija, izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo.

Nakon službenog dijela i otvaranja konferencije uslijedio je radni dio, a osobitost je konferencije i njezin međunarodni značaj pa su tako i ove godine u sekciji plenarnih izlaganja sudjelovali međunarodni profesori. Dr. Arnar Eggert Thoroddsen sa Sveučilišta Island (Reykjavik) održao je predavanje na temu „Komuniciranje u digitaliziranom prostoru“, a prof. dr. hab. Urszula Doliwa sa Sveučiliša Warmia i Mazury iz Poljske (Olsztyn) je održala predavanje naslovljeno „Uloga medija zajednice u medijskom sustavu“. Nakon oba predavanja održana je konstruktivna rasprava u kojoj su sudjelovali nastavnici i doktorandi.

Za ovogodišnju konferenciju prihvaćeno je 38 sažetaka koje su prijavili doktorandi samostalno ili u suradnji sa svojim profesorima, studijskim savjetnicima i mentorima. U većem broju slučajeva riječ je o studentima prve i druge godine doktorskog studija Mediji i komunikacija, ali i o kandidatima s drugih poslijediplomskih studija u zemlji.

„Teme i sažetci pristigli za ovogodišnju konferenciju, kao i radovi koji će biti objavljeni u Zborniku, predstavljaju važan doprinos za polje informacijsko-komunikacijskih znanosti. Riječ je o modernim, originalnim temama koje iz različitih pozicija propituju medijske, komunikacijske i tehnologijske osobitosti suvremenih znanstveno-istraživačkih tendencija. Stoga, vjerujem da će s vremenom radovi nastali kao rezultat ove konferencije postati prepoznatljivi i da će doprinijeti osvježavanju istraživačkih pristupa u području medija i komunikacije“, istaknula je voditeljica Poslijediplomskog sveučilišnog doktorskog studija Mediji i komunikacija, izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo, dodavši:

„Valja naglasiti kako je u odnosu na prošlogodišnje izdanje konferencije, razvidan značajan pomak u kvaliteti predstavljenih radova, kao i izniman angažman ne samo doktoranada, nego i profesora, savjetnika i mentora. Doktorandi su se aktivno uključili u raspravu s međunarodnim profesorima, a tijekom cijeloga dana su se pridruživali različitim sesijama, onima na kojima su predstavljali vlastite teme, kao i onima na kojima su njihovi kolege iznosili nacrte svojih istraživanja. Izniman interes, kao i pozitivna rasprava koja se tijekom cijeloga dana prelijevala iz sesije u sesiju, zaključeni su u završnom dijelu u kojem su mogle čuti samo riječi zadovoljstva i pohvale. U konačnici, možemo zaključiti da se doktorska konferencija pokazala kao odlično i u pravo vrijeme organizirani događaj jer je, kako je suditi po izjavama brojnih doktoranada, omogućila dodatni poticaj da se u vrijeme koronakrize vrate svojim znanstveno-istraživačkim interesima koji su u posljednje vrijeme zbog sveopće situacije, nažalost, ipak počeli stagnirati. Stoga se nadamo da će ovakvi i slični događaji povratiti entuzijazam i želju za znanstvenim radom i napretkom.“

www.sjever.hr

01.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.