Now Reading:
Varaždinac na “privremenom radu” u Podravka Vegeti – “Nama je uspjeh ove sezone izvući živu glavu, da ne bude povreda”
Full Article 2 minutes read

Varaždinac na “privremenom radu” u Podravka Vegeti – “Nama je uspjeh ove sezone izvući živu glavu, da ne bude povreda”

golub

Najbolja hrvatska rukometna ekipa, Podravka Vegeta, po drugi put se nalazi u samoizolaciji nakon što se koronavirus nedavno opet probio u svlačionicu. U ovako zgusnutom ritmu treninga i utakmica, posebice nakon prisilne pauze u kojoj su igračice praktično ograničene na nekoliko prostorija i nemogućnost pravog treninga, najveći izazov pada na stručni stožer. Važan čimbenik u stručnom stožeru je kondicijski trener Nikola Golub.

Kazao je kako su upravo u tijeku analize i komparacije igračica, te prokomentirao kako izolacija utječe na tjelesnu spremu rukometašica Podravka Vegete.

-Sada imamo različite kategorije igračica u koje ih svrstavamo, jedna može trenirati sve, neke su u samoizolaciji, neke su pozitivne i one ne mogu ništa, imamo ozlijeđene igračice i slično. Diskontinuitet bilo kakvog rada u sportu nema povoljan učinak na sportaše i njihovu izvedbu. Svaka pauza uzrokuje smanjenje aerobnih kapaciteta, mišićnih sposobnosti, spušta ih dolje. Postoje nekakve procjene, ali ova specifična situacija koja nikog prije nije zadesila ostavlja velike nepoznanice i treba jako puno adaptacije u bilo kakvom trenažnom procesu. Cijelo vrijeme mi radimo nekakvo reprogramiranje. Cijeli program rada napravljen na početku sezone pao je u vodu – rekao je Nikola Golub.

U klubu sad sve rade iznova jer svakim (prisilnim) prekidom aktivnosti rukometašica stožer mora ponovno napraviti sve što je u njihovoj moći da vrate igračice u stanje u kojem su bile prije nego su otišle u mirovanje. Tek nakon toga mogu razmišljati o razvoju, o razvojnim fazama.

-Natjecanje kao takvo je potpuno nepredvidivo, ne poštuju se niti nekakvi fiziološki periodi koji su potrebni igračima za odmor. Recimo, mi smo u tjedan dana odigrali četiri utakmice, u razmaku dva dana igrali smo dvije utakmice Lige prvakinja. U takvoj situaciji razmišljamo samo da zaštitimo igračice. Nama je uspjeh ove sezone izvući živu glavu, da ne bude povreda – kaže Golub.https://rk-podravka.hr/kondicijski-trener-nikola-golub-o-ucincima-izolacije-natjecanje-je-nepredvidivo-nama-je-uspjeh-ove-sezone-izvuci-zivu-glavu/

www.sjever.hr Tekst i foto: rk-podravka.hr 30.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.