Now Reading:
VARAŽDIN Predstavljena skulptura K19. Milošević: „Diskriminacija, mučenje i ubijanje drugih i drugačijih je nedopustivo”
Full Article 5 minutes read

VARAŽDIN Predstavljena skulptura K19. Milošević: „Diskriminacija, mučenje i ubijanje drugih i drugačijih je nedopustivo”

U Šetalištu Vatroslava Jagića, nasuprot varaždinske Sinagoge, danas je upriličeno predstavljanje nedavno postavljene skulpture “K19” autora Zlatka Kopljara.

Skulptura „K19″ dio je instalacije postavljene 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a izrađena je od cigli koje su izradili zarobljenici logora Jasenovac. Zlatko Kopljar donirao ju je gradu Varaždinu, a Grad je preuzeo obavezu financiranja postava skulpture. Posvećena je žrtvama fašizma u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, od kojih su mnoge bile i iz Varaždina, prvenstveno njegova Židovska zajednica.

Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin istaknuo je da svakako treba znati da ova skulptura nije skulptura Holokaustu.
-Zločin od 41. do 45. u Hrvatskoj imao je ime i prezime. To je zločin gdje su mnogi Varaždinci stradali i Srbi i Romi i Židovi, najviše židovska zajednica koje se nikad nije oporavila od tog zločina ovdje u Varaždinu. Ovo je jedan način na koji komemoriramo i odajemo počast tim žrtvama. Ideja za skulpturu je nastala prije godinu dana. Zlatko Kopljar trenutno ima i veliku izložbu u gradskom muzeju u Varaždinu i u našim razgovorima je došlo do ideje da se jedan dio njegove instalacije postavljene 2014. u Zagrebu postavi u Varaždinu na ovom mjestu u centru grada, preko puta sinagoge koja se obnavlja. Mislim da ne postoji živući Varaždinac koji se sjeća ovih kupola s Davidovom zvijezdom gore i zato se Kopljar odazvao na to. Ono što moram reći, kad sam ga pitao koliko bi koštalo, drugi dan me nazvao i rekao da je gotovo pa degutantno da uopće traži jednu lipu za nešto što komemorira žrtve. Tako da je on svoj rad gradu Varaždinu donirao – rekao je Mesek.

Otvorenju je nazočio i književnik i publicist Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika RH za kulturu koji je u vrlo emotivnom govoru između ostalog rekao:
-Njemačka je 1945. bila preorana, moralno i materijalno uništena, Churchill je bombardirao prekrasan Dresden, grad je uništen, pobijeno je 200 tisuća nedužnih ljudi. Njemačka je podijeljena u dva dijela, Berlin je pretvoren u četiri zone. U nirnberškim procesima osuđeni su svi protagonisti Trećeg rajha, osuđeni su na smrt, na doživotnu robiju, a Hitler se prije ubio.

Zima je rekao i kako se ta ista Njemačka u deset godina digla u nebo, postala predvodnica Europske unije.
-A što se događa u Hrvatskoj 3 ili 25 godina nakon rata? Mi smo na istome mjestu. Ako nam je Njemačka u mnogočemu uzor, ako Njemačka 80 godina sistematski pere nacistički veš, učinimo i mi to isto – pometimo smeće pred vlastitim vratima – zaključio je Zima.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević naglasio je da je iznimno važno okupljati se i govoriti na ovakvim mjestima.
-Ne kako bi stvarali podjele u društvu, nego kako bi sačuvali istinu i spriječili da se zlo ponovi. Protiv ovakvog zla je ustala antifašistička Hrvatska. Današnja moderna Republika Hrvatska se temelji na vrijednostima antifašizma. Zato je važno da podržimo ovakve spomenike, projekte. Zato je važno da zajedno na ovakvom mjestu pošaljemo poruku da diskriminacija, mučenje i ubijanje drugih i drugačijih je nedopustiva – rekao je Milošević te zahvalio umjetniku na inspiraciji za vrijednu instalaciju, ali i Gradu Varaždinu što se odvažio postaviti instalaciju.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok podsjetio je da je jedna od osnovnih funkcija umjetnosti provokacija u prostoru.
-Ova skulptura ili ovaj rad je u tome uspio prije nego što je uopće postavljen, prije nego smo uspjeli u nekom javnom prostoru i valorizirati. Ono što se događalo proteklih dana u Varaždinu je najbolji pokazatelj da umjetnost jednostavno provocira ili draška ili izaziva malograđanske strasti. To nije ništa što je neobično. Poglavito kad je riječ o ovakvim intervencijama u prostoru. Mislim da je troslojna, ili ako hoćete trostruka vrijednost ove skulpture. Prije svega ona je u mimetičkom, prikazivačkom smislu jedan rad koji nas upućuje na to da sve oko nas ima funkciju gologa održanja života, i kamen i Goli otok i gola opeka,  ili gola cigla sve vam je to pukotina. Kako kaže Cesarić – u kojoj postoji život. Svi oni Varaždinci koju su ovdje vidjeli samo cigle i opeke nisu ništa pogriješili. Ovo jest gola opeka, ali u svakom udarcu koji su ti nesretni ljudi morali u suočenju sa glinom, ilovačom, opekom morali jednostavno pretrpjeti zapravo je jedan udarac u našu savjest. Zato kad govorimo o ovome, onda moramo znati da doista ta svaka cigla ima jednu ljudsku sudbinu – rekao je Čehok.

O skulpturi je govorio i sam autor, naglasivši da mu je drago što se ovaj projekt nakon punih šest godina realizirao.

-Bilo je nekih pokušaja, međutim to baš nije išlo. Moram reći, na poziv, na inicijativu Ivana Meseka, Muzeja i naravno grada Varaždina i svesrdnu podršku ipak je došao trenutak da jedan od tih pet stupova možemo vidjeti ovdje u Varaždinu. Mi prošlost ne možemo mijenjati i to nije uputno, mi ju moramo gledati, tumačiti, upravo onako kakva je bila, iz toga nešto učiti. Ono što je važno, što je meni bilo važno cijelo vrijeme dok sam smišljao ovaj rad i pri realizaciji ,jedan esej Umberta Eca koji se zove Fašizam naš svagdašnji. Dakle, na nama je i to je i cilj i ideja rada, da o tome promišljamo danas da bi imali bolje sutra – rekao je Kopljar.

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

30.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.