Now Reading:
Uključi se i ti, Volim Podravinu: pratite na facebooku i instagramu te promovirajte i podržite zaštitu naše prirodne i kulturne baštine
Full Article 3 minutes read

Uključi se i ti, Volim Podravinu: pratite na facebooku i instagramu te promovirajte i podržite zaštitu naše prirodne i kulturne baštine

Simbolično, na dan paljenja prve adventske svijeće otvorena je facebook i  instragam stranica Volim Podravinu. Volim Podravinu je platforma za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, načina življenja, umjetnosti, enogastronomije, događanja i zanimljivosti Podravine omeđene vinorodnom Bilogorom i zlatonosnom rijekom Dravom.

Stranica je otvorena na inicijativu zaljubljenika u Podravinu kojima je cilj prvenstveno promocija našega kraja te zaštita naše prirodne i kulturne baštine, a urednici i suradnici su Božica Jelušić – renomirana književnica i obožavateljica zavičaja, Goran Šafarek – ugledni biolog, istraživač i publicist Turističke zajednice grada Đurđevca, te Martin Mahović geolog i kolekcionar. Kako naglašavaju kreatori ovo je samo početak, a razvojem stranice u ovu pozitivnu priču zasigurno će se rado uključiti i drugi stručnjaci koji će Podravinu obraditi na svoj način i kroz svoje područje.

Kako su uvodno članovi tima poručili, pozivamo sve da se u početku uključe virtualno, a čim se ukaže prigoda i stvarno, kao gosti i prijatelji jedne od najljepših hrvatskih regija- Podravine, našega zavičaja. Prva objava je Čarobni trokut Podravine, a što o tome kažu članovi tima Volim Podravinu pročitajte u nastavku teksta:

Zamislili smo to kao putovanje kroz prirodne i krajobrazne vrijednosti, kroz prošlost i sadašnjost (s pogledom u budućnost), te prije svega kao šetnju kroz naš „duhovni zemljovid“, budući da upravo ljudi, njihov duh i karakter, formiraju ukupnu sliku jednoga kraja i područja. Stoga i ovaj motivacijski naslov o čarobnom trokutu, a on zaista i postoji: čine ga DRAVA, PESKI I BILOGORA, unutar kojih su se razvile matrice sela i naselja, gradovi, komunikacijski putevi, kote za odmor i ugodan pokrajinski život”, objasnili su.

Drava je najveća oblikovna sila našega prostora, koja nam je dala ime, karakter i cijeli krajolik, plodan i rodan, koji nas stoljećima prehranjuje i održava. Peski su prirodni fenomen, jedinstven u ovom dijelu Panonije, a dokazuju kako se ljudskim trudom divljina i prirodni krajolik mogu kultivirati i prilagoditi civilizacijskim potrebama. Bilogora, jedinstvena u ljepoti i skrovitosti, vegetacijski, botanički i prirodoslovno, stoji kao „bogatstvo na dlanu“, no taj se dlan osipa žuljevima, da bi čovjek ubrao plodove svoga truda. Sve to želimo prikazati i predočiti u riječi i slici. Najavit ćemo i popratiti kulturne događaje, prikazati vam turističke potencijale, obradovati vas pjesmom, fotografijom, narodnom baštinom i umjetničkim dostignućima”, kazali su članovi.

“Na jednostavan način željeli bismo odgovoriti na pitanje: ZAŠTO DOĆI U PODRAVINU? Što me tamo očekuje?”, rekli su.

Pratite i saznajte!

#volimpodravinu,#podravina

foto: Goran Šafarek

www.sjever.hr/djurdjevac.hr 30.1.2020.

Input your search keywords and press Enter.