Now Reading:
Sunčana Glavak: Pozitivan utjecaj sporta na sve segmente društva
Full Article 2 minutes read

Sunčana Glavak: Pozitivan utjecaj sporta na sve segmente društva

Hrvatska gospodarska komora danas je organizirala konferenciju o investicijama u sport, na kojoj su predstavljeni rezultati satelitskog računa sporta i studije o investicijama u sport.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudionicima konferencije obratila se tijekom panela Pametnija Europa kroz sport, na kojem je sudjelovala uz potpredsjednicu Europske komisije i povjerenicu za demokraciju i demografiju Dubravku Šuicu te zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola.

-Sport, uz kulturu i obrazovanje čini jedan od elemenata našeg zajedničkog europskog identiteta. U tom smislu, politika Europske unije usmjerena je prvenstveno na jačanje njegove društvene dimenzije. Pandemija koronavirusa imala je snažan utjecaj na sektor sporta. U prosjeku, udio sporta u BDP-u pao je u 2020. godini najmanje 10 posto, prema studiji Europske komisije o utjecaju pandemije na sport. Gubitak prihoda uslijed mjera zatvaranja ili smanjenja broja posjetitelja najveći je identificirani problem – rekla je na početku svog izlaganja zastupnica Glavak.

Važnost sportskog sektora u ukupnom razvoju gospodarstva

Preko 7 milijuna ljudi radi na poslovima vezanim uz sport, što čini 3,5 posto ukupnog zaposlenja u EU-u. Doprinos sportskog sektora gospodarstvu Europske unije je godišnje oko 294 milijarde eura, ili gotovo 3 posto BDP-a EU.

-U kontekstu modernizirane kohezijske politike nakon 2020. godine, sport se pojavljuje kao posebno strateško područje politike, koje usmjerava ulaganja za uspješno rješavanje niza prioriteta EU povezanih s regionalnim razvojem, poput istraživanja i inovacija, socijalne kohezije i uključivanja, održivosti i klimatskih promjena. Potencijali sporta počeli su se prepoznavati na razini EU-a kao pokretači inovacija i rasta – istaknula je zastupnica Glavak.

U Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. najavljeno je povećanje sredstava za sport, s 265 milijuna na 550 milijuna eura, u programu Erasmus+ Sport.

Na konferenciji su sudjelovali i članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Satelitski račun sporta i studiju o investicijama u sport predstavili su Alma Papić iz Hrvatskog olimpijskog odbora, dr. sc. Anna Kleissner i Günther Grohall iz SportsEconAustria te doc. dr. sc. Tomislav Globan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva financija.

Input your search keywords and press Enter.