Now Reading:
Predstavljene nove mjere pomoći gospodarstvu: potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i “covid” krediti
Full Article 2 minutes read

Predstavljene nove mjere pomoći gospodarstvu: potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i “covid” krediti

Novi paket mjera pomoći dijelu gospodarstva kojemu je zbog suzbijanja epidemije covida -19 obustavljena djelatnost iznosit će 2,1 milijardu kuna, a obuhvaćat će potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i “covid” kredite.

Te mjere su, kako je rekao premijer Andrej Plenković, na tragu politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru.

Ustvrdio je da je vlada do sada očuvala 630 tisuća radnih mjesta i pomogla 107 tisuća poduzeća, isplativši ukupno 7,4 milijarde kuna, piše Poslovni dnevnik.

Najavio je nastavak potpore od 4.000 kuna za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Radi se o ukupnom neto iznosu od 320 milijuna kuna, a kad se pribroje doprinosi to je 470 milijuna kuna.

Vlada će ići i s pokrivanjem dijela ili kompletnih fiksnih troškova tijekom obustave rada za sektore koji su pogođeni mjerama, i to ako im promet u prosincu padne za najmanje 60 posto u odnosu na lanjski prosinac.

Ta mjera bi prema vladinim procjenama trebala koštati 250 milijuna kuna.

Povrh toga, dodao je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om pripremljen je novi paket “covid kredita” u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kuna.

“Na ove tri točke baziramo potporu privatnom sektoru, tj. onima koji su pogođeni protuepidemijskim mjerama koje su trenutno na snazi. Sve skupa, paket će iznositi od 2,1 milijardu kuna”, rekao je Plenković, piše Poslovni.

“Vlada na ovaj način izlazi u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima i nastoji kao i do sada u vrijeme vrlo specifične 2020. godine pomoći građanima, gospodarstvu i poduzetnicima”, dodao je.

sjever.hr/poslovni.hr 30.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.