Now Reading:
Hrvatski nogometni savez daje 200 tisuća kuna za varaždinsku bolnicu
Full Article 5 minutes read

Hrvatski nogometni savez daje 200 tisuća kuna za varaždinsku bolnicu

Član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednik Županijskog nogometnog saveza Nenad Horvatić najavio je danas u Varaždinu da će na inicijativu ŽNS-a Hrvatski nogometni savez pomoći Općoj bolnici Varaždin, dodavši da su se iz HNS-a još jednom odazvali onda kada je to bilo najpotrebnije.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker tom je prigodom izjavio da će Savez varaždinskoj bolnici pomoći s 200 tisuća kuna, kao što su dosad na taj način već pomogli i pet drugih bolnica u Hrvatskoj.
Obojica su istaknuli da su i ŽNS i HNS uvijek tu kada treba pomoći.

-Četvrtog ožujka sam bio ovdje s ravnateljem na ovom istom mjestu kad smo predavali oko 1000 vizira. Nismo ni slutili da ćemo se morati osam mjeseci nakon toga opet nalaziti. Situacija kakva je u Varaždinskoj županiji primorala je sve nas da pomognemo bolničkom sustavu koji je stvarno pod jednim velikim pritiskom i zato se ja kao predsjednik županijskog povratnog saveza, zamolio predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Šukera da pomogne u ovim teškim trenucima sjeveru Hrvatske i ovim se putem zahvaljujem i predsjedniku i zaposlenicima Hrvatskog nogometnog saveza izvršnom odboru, igračima i našem izborniku Zdravku Daliću koji su puno puta pokazali da smo često zajedno sa svojim narodom. Predsjednik Šuker će obznaniti odluku. Zahvaljujem predsjedniku i izvršnom odboru – rekao je Horvatić.

-Zdravstveni djelatnici koji su radili od prvog dana covida mukotrpno riskiraju svoje živote i rade i ja sam im svima zahvalan – rekao je Šuker, a nakon toga i govorio o investicijama u sportu:
-Volio bih i zaželio da su svi savezi u Hrvatskoj kao Hrvatski nogometni savez. Znam da su teška vremena, nas jedino muči nacionalni stadion. Nemojte ga politikanski uvlačiti nama, nama treba jedan pristojan stadion. Ako itko priča o višoj infrastrukturi, to sam ja. Hrvatski nogometni savez radi, ponosan je na sve što je zaradio i sve što je platio, a što se tiče infrastrukture, prepustimo politici. Mi možemo pomoći sa svim svojim novcem, ali ćemo ga sutra možda potrošiti na uređenje travnjaka, na uređenje jednog terena, na uređenje umjetnih trava. Da l’ je to dovoljno? I kad smo mi uložili 5 milijuna u naše nogometne klubove, na trave, da pomognemo kvalitetu nogometa, izdvojili smo od stadionskih novaca.

Na donaciji je zahvalio ravnatelj OBV-a Nenad Kudelić.
-Zahvaljujem gospodinu Šukeru i gospodinu Daliću na ovoj vrijednoj donaciji. Svojim su dolaskom pokazali razumijevanje i važnost podrške sustavu zdravstva u ovim iznimno teškim trenucima. Došli su u grad koji dugi niz godina njeguje ljubav prema nogometu, u grad koji je iznjedrio jednog od entuzijasta zahvaljujući kojem je danas hrvatska nogometna sila. U konačnici došli su u grad koji podupire nogomet i iznimno mi je drago da su prepoznali važnost ovakvog ulaganja sredstva. Donacijska sredstva bit će iskorištena za nabavku prije potrebne opreme za liječenje COVID 19 bolesnika i drago mi je da sportaši prepoznaju važnost sudjelovanja rada u zajednici. Zajednica je ono što omogućuje njihovo funkcioniranje jer mi gledamo njih kad se oni bore na svojem polju, a iznimno mi je drago da oni sada nama daju podršku kad se mi borimo za sve nas – rekao je Kudelić.

Nažalost, i dalje imamo porast broja hospitaliziranih bolesnika koji su sve mlađi sa sve težom kliničkom slikom, dodao je Kudelić:
-Trenutno na liječenju u OB Varaždin, na tri različite lokacije, nalazi se 231 bolesnik koji boluje od koronavirusa. 22 ljudi se nalazi u jedini intenzivnog liječenja, 21 od njih je na respiratoru. U posljednjih 24 sata umrlo je devetero osoba od posljedica koronavirusa. Nažalost, kad pribrojimo ono što će se vrlo vjerojatno i danas dogoditi, mi ćemo u ovom mjesecu prijeći brojku od stotinu umrlih od posljedica koronavirusa. Sve veći je broj bolesnika, a mi iz dana u dan prilagođavamo način i obim rada OB Varaždin sukladno potrebama. Potrebe su specifične i iz tog razloga u suradnji sa Ministarstvom zdravstva i Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva danas je u OB došlo dodatnih 8 sestara iz drugih ustanova za rad u jedinicama intenzivnog liječenja. Radi se o dvije sestre iz bolnice Zadar, 4 sestre iz pulske bolnice i 2 sestre iz Kliničko bolničkog centra Rebro. Mi smo velikog broja hospitaliziranih i zbog velikog broja pacijenata koji završe na respiratoru, morali smo aktivirati i treću jedinicu intenzivnog liječenja u kojoj se zbrinjavaju pacijenti na respiratorima i pacijenti na high flow oxygen uređajima. Za zbrinjavanje takvih pacijenata potrebno je specifično osoblje. Od Ministarstva zdravstva tražili smo pomoć i mobilizaciju dodatnih anesteziologa.

Ravnatelj Kudelić kazao je i da je ovo iznimno dobrodošla donacija.
-Imamo ogromne izdatke na dnevnoj bazi koji su povezani upravo za zbrinjavanje ovakvih bolesnika. U ovom trenutku je teško govoriti koliko donacija i koliko novaca bi bilo potrebno. To ćemo zbrojiti kad ova epidemija prođe. Mogu samo reći da primjerice samo na zaštitnu opremu OB Varaždin trenutno troši i desetak puta više nego prije epidemije, a u obzir morate uzeti činjenicu da je cijena određene opreme znatno porasla – zaključio je.

Dodajmo i kako je u znak podrške u Opću bolnicu Varaždin danas došao i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

30.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.