Now Reading:
KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE? Objavljena dugoročna prognoza za nadolazeću sezonu
Full Article 1 minutes read

KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE? Objavljena dugoročna prognoza za nadolazeću sezonu

Prema dugoročnoj prognozi DHMZ-a za zimu 2020/2021, postoji velika vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka. To bi značilo da nas čeka iznadprosječno topla zima.

-Iako, mi meteorolozi uvijek volimo naglasiti da to ne znači da neće biti povremenih hladnih prodora, pa i razdoblja s temperaturom nižom od prosjeka – kaže Tea Blažević, meteorologinja N1 televizije.

Što se oborine tiče, prema prognozi DHMZ-a, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka, te uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manje od toga.

Gledajući na mjesečnoj skali, postoji vjerojatnost za količinu oborine veće od uobičajene u prosincu. Pritom može biti riječi o kiši, snijegu, susnježici, kiši koja se smrzava u dodiru s tlom… Dakle, ne možemo precizirati tip oborine.

Isto tako, u nastavku sezone možemo imati i izmjene razdoblja s manjkom oborine s razdobljima kad je lokalno moguća izraženija oborina.

Iz DHMZ-a poručuju i da, uz sezonsku prognozu, valja pratiti i druga vremenska izvješća i upozorenja, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, poput obilnih količina oborina ili naglih zahladnjenja.

www.sjever.hr/n1/dhmz

29.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.