Now Reading:
JESTE LI ZNALI? Adventski vijenac nekada je imao 24 svijeće – doznajte što znače današnje četiri
Full Article 1 minutes read

JESTE LI ZNALI? Adventski vijenac nekada je imao 24 svijeće – doznajte što znače današnje četiri

Došašće ili advent vrijeme je pripreme za Božić, dolazak i rođenje Isusa Krista. Počinje četiri tjedna prije Božića, a kao simbol toga izrađuju se adventski vijenci s četiri svijeće koje predstavljaju četiri tjedna Došašća.

Nekada su na vijencu stajale 24 svijeće, 4 velike crvene i 20 malih bijelih. Velike su se palile nedjeljom, a male svaki dan. Tako su svakodnevno bile podsjetnik vjernicima na duhovnu pripremu zbog dolaska Božića. Ukrašavaju se zimzelenim grančicama koje simboliziraju vječni život, jednako kao i sam vijenac, u obliku zatvorenog kruga.

Danas, prve adventske nedjelje bitno drugačije od svih dosadašnjih, palimo prvu svijeću na adventskom vijencu.

Prva svijeća je postilica, ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, to je nedjelja koja simbolizira ponovni Kristov dolazak.

Druga je pomirilica, odnosno betlehemska i označava mir. 

Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veselje, a obje te nedjelje predstavlja osoba Ivana Krstitelja, dok četvrta nedjelja predstavlja Mariju, Djevicu i Majku koja je rodila Krista.

Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi ljubav.

Svijeće obično postavljamo kao ukras u adventskom vijencu, koji se izrađuje od zimzelenih grančica spletenih u krug, kao simbol vječnoga života.

www.sjever.hr

29.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.