Now Reading:
TRI TJEDNA DRUGAČIJEG ŽIVOTA Podsjećamo na nove mjere koje vrijede od ponoći
Full Article 4 minutes read

TRI TJEDNA DRUGAČIJEG ŽIVOTA Podsjećamo na nove mjere koje vrijede od ponoći

ljudi

Na puna tri tjedna mijenja se društveni život stanovnika Hrvatske – zbog iz dana u dan sve lošije epidemiološke situacije, od danas vrijede nove, restriktivne mjere koje ćemo morati poštivati do 21. prosinca.

Ono što se dogodilo ranije u Varaždinskoj županiji od danas vrijedi za sve – zatvaraju se svi kafići i restorani. Dopuštena je jedino dostava hrane i to po radnom vremenu restorana iz 2019., prije korone. Noćni klubovi zatvoreni su još od prošlog vikenda i tako će i ostati.

Na snazi će i dalje ostati mjera zabrane prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro kako bi se suzbila noćna druženja po stanovima, kućama i vikendicama.

Javna okupljanja neće se do kraja zabraniti, a moći će se odvijati uz najviše 25 osoba.

Zabranjene su svadbene svečanosti, a na pogreb može 25 osoba, bez fizičkog izražavanja sućuti. Na ostalim privatnim okupljanjima i proslavama, poput krštenja, rođendana, obljetnica, može biti do 10 osoba.

Iščekivanje Božića ipak neće proći u blještavilu lampica na klizalištima uz kućice s kobasicama i kuhanim vinom. Nove mjere zabranjuju sajmove i druge gospodarske i turističke događaje na kojima se prodaju proizvodi. No u crkve na mise će se u vrijeme Došašća ipak moći. Ali samo do 25 osoba. Ipak preporuka je da se misna slavlja služe putem televizije, radija i interneta.

Prema preporukama Nacionalnog stožera, škole ostaju otvorene, ali lokalni stožeri mogu odlučiti o prelasku na B ili C model, ako to smatraju potrebnim – kao i u Varaždinskoj, i u Zagrebačkoj županiji srednje škole prelaze na online nastavu i to od ponedjeljka. Škole stranih jezika i plesne škole se na tri tjedna obustavljaju, dok će u autoškolama teorija biti online, a vožnja samo do 45 minuta s maskama.

Postrožit će se mjere i u javnom prometu. Autobusi, vlakovi, tramvaji smiju primiti do 40 posto ukupnog kapaciteta putnika. Tu bi odluku trebao pratiti veći broj dnevnih linija. Vozači i putnici moraju nositi maske. Sve će pojačano kontrolirati inspektori civilne zaštite i policija.

Trgovine i trgovački centri i dalje ostaju otvoreni, najdulje do 22 sata, a trgovci moraju jasno istaknuti koliko kupaca može ući u trgovinu i taj broj ne smije se premašiti. Računica je 4 četvorna metra po osobi. Morat će provoditi svakodnevno čišćenje prostora, osigurati dovoljno punktova za dezinfekciju ruku i redovito provjetravati prostorije.

lumini

Vrata kasina i automat klubova i dalje će ostati zatvorena dok će se industriji igara na sreću obustavom rada pridružiti i kladionice koje se također zatvaraju.

Kulturne događaje Stožer nije prepoznao kao rizične dokle god je na njima 25 osoba.
Tako kina, kazališta i muzeji ostaju otvoreni, no bez konzumacije hrane i pića, pa kokica uz film više nema.

kino tuškanac

Zabranjuju se i izvedbe zborova i orkestara, te svih amaterskih KUD-ova, amaterskih sastava i družina. Nema više ni opera i mjuzikala jer se pjevanje pokazalo problematično.

Što se tiče sporta zatvaraju se teretane, fitness i rekreacijski centri.
Trenirati mogu samo sportaši prve, druge i treće kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe u najvišem stupnju natjecanja. Sve to bez gledatelja.

Frizerski, pedikerski i drugi saloni, masaže i drugi uslužni obrti ostaju otvoreni, a i dalje će se moći i kod krojača, postolara, urara, zlatara…

I hoteli i kampovi ostaju otvoreni, a njihovi će restorani, za razliku od ostalih, moći posluživati hranu unutar svojih prostora, no isključivo za svoje goste.

Tri tjedna drugačijeg načina života za većinu, ali nije isključeno da će se restriktivne mjere produljiti. Bude li epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, iz Stožera najavljuju da će mjere i postrožiti!

www.sjever.hr/novatv

28.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.