Now Reading:
U Zagorju 166 novozaraženih, Kolar: Situacija je vrlo ozbiljna, teška i zabrinjavajuća
Full Article 5 minutes read

U Zagorju 166 novozaraženih, Kolar: Situacija je vrlo ozbiljna, teška i zabrinjavajuća

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je 166 novozaraženih koronavirusom, rekao je na današnjoj konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek.

-Moram reći da je 166 pozitivno od 342 testirana. Najviše imamo u gradu Donjoj Stubici – 15, u gradu Krapini 17 i općini Krapinske Toplice 18. U isto vrijeme je 65 osoba ozdravilo, tako da trenutno imamo 1382 osobe pozitivne i 1702 osobe u samoizolaciji. U OB Zabok nalazi se trenutno 77 pacijenata od čega je 12 pacijenata na respiratoru. Ujedno u Stubičkim Toplicama lakših pacijenata nalazi se 38 – kazao je načelnik Stožera.

Preminula je jedna osoba.

Što se tiče domova za starije i nemoćne, kazao je da su trenutno pozitivna 53 zaposlenika i 136 korisnika, a dosad je ukupno umrlo 19 osoba, od kojih deset u bolnicama, što u Zaboku, što u Dubravi, a devet osoba direktno u domovima.

-Moramo reći da je u OB Zabok i domovima od 23.10. do sada umrlo 80 osoba oboljelih na COVID-19. Ovim putem izražavam sućut obiteljima – istaknuo je Ferek-Jambrek.

Dodao je da se proteklih nekoliko dana i u školama pojavljuje veći broj pozitivnih učenika. Pozitivan je 71 učenik i 40 djelatnika, a u samoizolaciji je 1156 učenika i 48 djelatnika.

U zdravstvenim ustanovama Krapinsko-zagorske županije trenutno je na koronavirus pozitivno 84 djelatnika, dok je 71 u samoizolaciji.

-Rezime, u proteklih 7 dana najviše evidentiranih je bilo u gradu Krapini – 101, u gradu Zaboku 90, u Općini Sveti Križ Začretje 87, dok je najmanje evidentiranih bilo na području Golubovca, svega 4, Zagorska Sela 6 i Općina Kraljevac na Sutli 7. Zabrinjavajuće je da smo u proteklih sedam dana na području Krapinsko-zagorske županije uzeli 2126 briseva, od čega je 917 bilo pozitivno, odnosno 43% testiranih građana je bilo pozitivno – rekao je načelnik Stožera te naglasio da je u proteklih sedam dana od ukupnog broja oboljelih 10-12% hospitalizirano.

Župan Željko Kolar zahvalio je zdravstvenim djelatnicima koji rade nevjerojatan posao u ovim izuzetno teškim uvjetima.

-Situacija u našoj županiji je vrlo, vrlo ozbiljna, rekao bih teška i zabrinjavajuća. Mi smo tražili i dobili odobrenje od Ministarstva zdravstva da u Krapinskim Toplicama napravimo covid odjel. Tamo se rade sve pripremne radnje i sljedeći tjedan ćemo biti spremni – dodao je.

Što se tiče novih mjera nacionalnog Stožera, rekao je da ima nekih stvari koje nisu definirane, a specifične su za ovo područje.

-Prije svega, radi se o bazenima u Krapinskim Toplicama koji nisu u sklopu hotela, što mjerama nije definirano. S obzirom da službeno nismo dobili mjere, nego smo ih pročitali, nismo sve proanalizirali. Moram reći i da se odstupilo od dogovora koji smo imali da ćemo dobiti prijedlog mjera pa da ćemo ih moći proanalizirati, dati primjedbe i prijedloge pa da će nakon toga mjere biti donesene. Nakon toga bio je ZOOM sastanak s načelnikom nacionalnog Stožera Božinovićem, ministrom Berošem i Capakom, na kojem se samo o mjerama natuknulo – kazao je Kolar.

Župan je rekao je da će ih proanalizirati čim stignu, sa zainteresiranima, Obrtničkom i Gospodarskom komorama sa svim cehovima. Dodao je da pitanja ima i turistički sektor, ali nije mogao komentirati konkretne odluke jer ih još uvijek službeno nema. Kolar je naveo da je jedno od pitanja, ako rade bazeni u hotelu, jesu li samo za goste ili i ljude koji dolaze izvana. U mjerama nije definirano, a to je jedan, najbanalniji primjer, kazao je Kolar.

Pitanje je i ograničenje od 40 posto u javnom prijevozu s obzirom da putuju i srednjoškolci te tko će to kontrolirati.

Kazao je da je postotak zaraženih u osnovnim i srednjim školama još uvijek mali i da je organizacija izuzetno dobro napravljena. Dodao je i da ostavlja otvorenu mogućnost da se tjedan ili dva prije praznika u srednjim školama krene s modelom C, odnosno nastavom online.

Epidemiologinja županijskog Zavoda za hitnu medicinu Marina Stanković Gjuretek kazala je kako smatra da je broj pozitivnih zasigurno puno veći, kad se uzmu u obzir osobe koje su asimptomatske, koje su kontakti pa su već u samoizolaciji te one koje su možda negdje napravile brzi antigenski test.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Jadranka Urbanc dodala je da se u zadnjih par tjedana broj intervencija nešto malo povećao, no jako se promijenila struktura jer je više od 50 posto intervencija vezano uz covid pacijente.

-Od onih pacijenata koji se hospitaliziraju, veliki broj pokazuje stvarno jako teške kliničke slike i s nekim stvarima se susrećemo stvarno prvi puta u životu, čak i mi koji imamo više iskustva – istaknula je.

Kazala je i da su prije tri dana uveli brze antigenske testove, koji su zamišljeni da se koriste kako bi se očuvao zdravstveni sustav, a testiraju se pacijenti koji nisu sumnjivi i koji se zove na tzv. „necovid” odjele.

-U zadnjih tri dana smo, s obzirom da je to tek početak i da nam nije skroz postala rutina, napravili 15 testova kod pacijenata koji nisu bili sumnjivi i pet ih je bilo pozitivno – istaknula je Urbanc.

m.furlan/sjever.hr 27.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.