Now Reading:
U Globočecu u tijeku sanacija klizišta vrijedna 1,12 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

U Globočecu u tijeku sanacija klizišta vrijedna 1,12 milijuna kuna

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar posjetio je u petak općinu Mariju Bistricu, gdje je obišao naselje Globoček. Tamo je u tijeku sanacija još jednog klizišta u vrijednosti 1,12 milijuna kuna.

-Još jedna sanacija klizišta na županijskim cestama, ovdje u Globočecu na području naše Marije Bistrice, na jednom dosta frekventnom pravcu i značajnom za samo svetište s obzirom da prema podacima koje ja imam, negdje skoro dvadsetak posto hodošasnika dolazi iz ovog pravca u naše najveće marjansko svetište – rekao je župan Kolar.

Ujedno je izvijestio da je jučer Upravno vijeće Županijske uprave za ceste donijelo proračun za sljedeću godinu.

-On je težak 40,8 milijuna, od toga je 2,5 milijuna kredita kojeg otplaćujemo za investicijski ciklus koji smo imali prije nekoliko godina, a 32,5 milijuna kuna predvidjeli smo za sve vrste radova. Od toga 4,4 milijuna kuna za 4 klizišta koja smo planirali za sljedeću godinu. Od toga će biti oko 2,1 milijun izvorna sredstva same Županijske uprave za ceste. Ono što isto tako moram napomenuti, da će, nažalost, proračun za 2021. godinu biti skoro 9 milijuna manji nego što je bio 2020., iz razloga što Hrvatske ceste i Ministarstvo prometa nisu predvidjeli nikakve donacije koje su inače svake godine išle prema županijskim upravama za ceste – kazao je župan Kolar.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički naglasio je da je na području općine prvenstveno zbog konfiguracije terena prisutno jako puno klizišta.

-U našoj i općinskoj evidenciji imamo ih tridesetak, od toga se veliki dio odnosi na nerazvrstane ceste, a županijske i državne ceste imaju iste probleme. Drago mi je da smo danas ovdje na radovima sanacije klizišta u Globočecu. Ovom cestom inače prolazi dosta hodočasnika prema Mariji Bistrici tako da nam je ovo važna priča i važan projekt. Sljedeće godine očekuje nas još jedna sanacija klizišta iz smjera Konjščine. To su veliki projekti u koje je uloženo od strane županijskih cesta, a završili smo jedno slično klizište na našoj nerazvrstanoj cesti koja je također u vrijednosti milion kuna i da nije bilo Hrvatskih voda preko kojih smo također ostvarili sufinanciranje bilo bi jako teško ostvariti tu investiciju – rekao je načelnik Milički.

Ravnatelj ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec naglasio je da je ovo jedno od šest klizišta koje saniraju u 2020. godini.

-Ovo klizište aktualno je već nekoliko godina, a do oštećenja je došlo zbog kolničke konstrukcije. Ova nizbriježna padina je krenula, samim time što je nestabilna, prema samoj konstrukciji ceste i time je predstavljalo veliku opasnost odvijanja prometa. Kako bi to uspjeli sanirati, mi smo pripremili projektnu dokumentaciju s građevinskom dozvolom i zahvaljujući Hrvatskim vodama i Krapinsko-zagorskoj županiji, ovaj isti zahvat smo kandidirali na programu Hrvatskih voda – rekao je ravnatelj ŽUC-a.

Ukupna vrijednost radova je 1,12 milijuna kuna, a sam nadzor iznosi 48 000 kuna.

-Od toga Hrvatske vode sufinanciraju i jedno i drugo po 50 posto, a s ostalim iznosom sudjeluje naša Županijska uprava za ceste. Ovim se putem zahvaljujem i Hrvatskim vodama i Krapinsko-zagorskoj županiji jer su s obzirom na naš veliki broj klizišta ograničena proračunska sredstva. Nama je ovakva pomoć od velike važnosti – dodao je Sirovec.

Obuhvat zahvata je 100 metara na dubini. Postavljen je armiran kameno betonski zid od šest metara koji čuva samu kolničku konstrukciju, a na brijegu iznad prometnice postavljeni su drenažni perovi koji skupljaju vodu i kontrolira odvode u odvodni kanal. Sami radovi započeli su u rujnu, a završetak se očekuje do 15 prosinca.

mč/sjever.hr
27.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.