Now Reading:
Simptomi koje je lako zanemariti, a mogli bi značiti da imate koronu: ova četiri su najčešća
Full Article 2 minutes read

Simptomi koje je lako zanemariti, a mogli bi značiti da imate koronu: ova četiri su najčešća

Bolest Covid-19 dosad se manifestirala na razne načine, a neki od njih vrlo su slični sezonskim virozama, gripi, prehladi, pa čak i alergijama.

Postaje stoga iznenađujuće teško zaključiti jeste li zaraženi samo na temelju simptoma. Prema istraživanju provedenom na sveučilištu Stanford, postoje i oni koje je lako zanemariti, prenosi Best Life, a donosi portal Moje zdravlje.

“Moguće je da ne zabilježavamo značajan broj bolesnih pacijenata s koronavirusom, budući da se fokusiramo primarno na respiratorne simptome”, kazao je Alexander Padboy, koautor studije.

Kad je riječ o ranim simptomima koji bi mogli ukazati da je osoba zaražena Covid-19, izdvaja ove:

 1. Bol u trbuhu
  Osobe zaražene koronavirusom ne moraju nužno pokazati respiratorne simptome, mogu imati probavne smetnje poput povraćanja i proljeva, no isto tako mogu osjetiti tek blage bolove u području abdomena. Prema studiji objavljenoj u časopisu Gastroenterology u travnju, 32 posto ispitanika u skupini bolesnika s koronavirusom imalo je želučane probleme, a većina ih je opisala kao blage.
 2. Zbunjenost
  Usporenost, opadanje koncentracije, pa čak i privremeni gubitak pamćenja neurološke su posljedice koje neki pripisuju bolesti Covid-19. Istraživanje objavljeno u listopadu, a koje je proveo Northwestern Medicine pokazalo je da 82 posto pacijenata hospitaliziranih s koronavirusom ima neurološke simptome.
 3. Infekcija oka
  Nadraženo oko mogao bi biti još jedan znak da je koronavirus već u vašem tijelu. Studija objavljena u JAMA Ophthalmology otkrila je da su stanja poput kemoze (oticanja prozirne opne oka) i epifore (pretjerano suzenje oka) primijećena kod 30 posto pacijenata u jednoj kineskoj bolnici.
  Dosad se pokazalo kako i konjuktivitis može biti simptom zaraze koronavirusom.
 4. Umor
  Iako je osjećaj umora jedan od onih simptoma koje je najteže prepoznati te uopće izdvojiti kao simptom, vrlo se često javlja kod pacijenata oboljelih od koronavirusa. Prema nekim studijama, umor je čak okarakteriziran kao glavni simptom.

Ovdje pročitajte cijeli članak.

ak/sjever.hr/mojezdravlje.hr

26.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.