Now Reading:
Plenarno zasjedanje Skupštine europskih regija, župan Čačić: Iznimno je važna suradnja regija u uvjetima pandemije
Full Article 2 minutes read

Plenarno zasjedanje Skupštine europskih regija, župan Čačić: Iznimno je važna suradnja regija u uvjetima pandemije

Iznimno je važna suradnja regija u uvjetima pandemije koronavirusa te uoči stupanja na snagu dugoročnog proračuna Europske unije od 2021.-2027. Istaknuo je to varaždinski župan Radimir Čačić na godišnjem zasjedanju Opće skupštine i jesenskoj sjednici Izvršnog odbora Skupštine europskih regija (AER), najveće neovisne međuregionalne organizacije u Europi.

Sjednice su održane prošli tjedan online, a župan Čačić je podnio izvještaj o radu Odbora za obrazovanje, kulturu i mlade (Odbora 3) na čijem je čelu. Riječ je o jednom od triju odbora AER-a koji od sljedeće godine postaju radne skupine, pa će župan Čačić biti promaknut u potpredsjednika AER-a.

Podnio je izvještaj i o provedenim projektima.

– Važna je suradnja regija koje imaju utjecaj na prioritete i financiranje Europske unije, što je važno budući da je pred nama novi sedmogodišnji EU proračun – naveo je Čačić.

Predstavio je i temelj za novi projekt u obliku razmjene iskustva među regijama na temelju analize upitnika o sustavu obrazovanja tijekom pandemije koronavirusa, a na koji su odgovorile članice AER-a. U planu je daljnji razvoj suradnje na području obrazovanja s ciljem pripreme za lakšu prilagodbu obrazovnog sustava funkcioniranju online.

U planu je i početak provođenja novog programa razmjene službenika od 2021. godine, što će ovisiti o situaciji s pandemijom. Župan Čačić će pridružio i virtualnom Eurodyssee Forumu te podržao istoimeni, najstariji projekt razmjene mladih koji broji 35. godišnjicu održavanja i nastavlja se odvijati čak i u ovim otežanim okolnostima. Zahvaljujući Eurodyssee programu je više od 10.000 mladih diljem svijeta dobilo priliku otputovati u inozemstvo i steći vrijedno radno iskustvo. Varaždinska županija Eurodyssee program provodi od 2006. godine i do sada je u njemu sudjelovalo 70-ak kandidata. Zbog pandemije je privremeno obustavljen prijem stranih kandidata, a u inozemstvo je otputovala samo jedna Eurodisejka, i to iz Varaždinske županije u Valenciju.

Budu li to okolnosti dopustile, Varaždinska županija će sljedeće godine biti domaćin proljetnog plenarnog zasjedanja AER-a.

sjever.hr

26.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.