Now Reading:
U Zagorju 167 novozaraženih, preminulo 8 osoba, bolnički kapaciteti puni
Full Article 6 minutes read

U Zagorju 167 novozaraženih, preminulo 8 osoba, bolnički kapaciteti puni

Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 167 novozaraženih koronavirusom, a osam je osoba preminulo, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

-Jučer je testirano 517 osoba, a stotinjak nalaza čekamo koji će biti gotovi danas tokom dana. Možemo reći da je oko 35 posto pozitivnih od broja testiranih. U istom razdoblju oporavilo nam se 88 osoba, tako da na današnji dan imamo 1105 aktivnih osoba i 1463 osobe u samoizolaciji. Ono zašto nam dan nije dobar i zašto je situacija ozbiljna i alarmantna je da na današnji dan u bolnici imamo 78 pacijenata, a 12 od njih je na respiratoru. Istovremeno imamo 34 pacijenta lakše pozitivnih u Stubičkim Toplicama – rekao je načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek.

-Što se tiče škola, u Krapinsko – zagorskoj županiji trenutno imamo 36 učenika pozitivnih u 22 škole, odnosno imamo 817 učenika u samoizolaciji, 24 razreda kompletno su u samoizolaciji i 9 razreda radi po odijeljenju po modelu C, online. Istovremeno imamo 18 pozitivnih djelatnika u školama i 36 djelatnika je u samoizolaciji. Tako da možemo reći s obzirom na broj učenika da je situacija u školama stabilna. Ono što svi skupa primjećujemo i ovim putem i stožer i svi apeliramo pogotovo na srednjoškolce – da se treba pridržavati mjera tokom putovanja. Sve više učenika se ne pridržava mjera na autobusnim ili željezničkim kolodvorima. Djeca ne nose maske, tako da u ime stožera i u ime svi, molimo, apeliramo na prijevoznike, na djecu, na roditelje da se jednostavno pridržavaju svih propisanih mjera. Jer ove brojke nam ne prikazuju skoriju stabilnu situaciju – kazao je Ferek-Jambrek.

Župan Željko Kolar dodao je da su kapaciteti u OB Zabok popunjeni.

-Moramo reći da se nalazimo u izuzetno teškom stanju i da smo s kapacitetima došli zapravo na kraj. Mi danas imamo 78 momentalno pacijenata u OB Zabok, a službeno imamo 75 kreveta. 34 pacijenta su u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice – kazao je.

U bolnicu su stigla i dva nova respiratora.

-Mi smo od početka covida kupili opreme za OB Zabok za 925 tisuću kuna. Četiri respiratora, tri instrumenta za visoki protok kisika i pet monitora za praćenje životnih funkcija. Međutim, to nije dovoljno, tako da sam ja danas donio odluku o nabavku novih pet aparata za praćenje životnih funkcija i pet aparata za visoki protok kisika jer praktički svi pacijenti koji jesu sad u OB Zabok potreban im je kisik. Svaki dan je između 11 i 13 pacijenata na respiratoru – istaknuo je župan.

Uskoro strože mjere i aktivacija Specijalne bolnice Krapinske Toplice

Kolar je kazao kako je očito da mjere na području županije nisu dovoljne te da je na jučerašnjem sastanku s premijerom dogovoreno da će Stožer danas predložiti niz novih mjera koje će biti strože od postojećih. Svi će ih župani dobiti na uvid, a ako će procijeniti u dogovoru sa Stožerom i strukom da nisu dovoljno učinkovite da se prekine trend broja zaraženih na području KZŽ, Kolar ističe da će zatražiti i strože mjere.

Rekao je i da klasični lockdown nije dio scenarija.

-Ono što je činjenica je da mi djelomično jesmo bili u nekoj vrsti lockdowna ako znate da je i nama virus ušao u pojedine proizvodne pogode i da smo mi morali zatvarati pojedine proizvode pogone na 14 dana kako bi riješili ta žarišta koja smo imali. To je bilo u našim velikim firmama i u posljednje vrijeme toga nemamo i to je dobro. Ono što je loše da je u 28 socijalnih ustanova, ne samo za starije i ne moćne koji imaju preko 1500 korisnika na području naše županije i preko 900 zaposlenih u 13 domova nam je ušao virus i zbog toga smo imali povećan broj primanja pacijenata u starijoj i visokoj životnoj dobi i sa tim popratnim bolestima koje su dovele i do veće smrtnosti – pojasnio je.

-Dao sam nalog i u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice da se pripremi covid odjela koji će moći primati srednje teške pacijente. Teški pacijenti će se primati ovdje u OB Zabok, a lakši u covid odjelu u Stubičkim Toplicama – rekao je Kolar te dodao da postoji mogućnost da se poveća broj kreveta za 30 u Stubičkim Toplicama.

Odgovarajući na pitanje o eventualnom postavljanju šatora, Kolar je rekao da na području Krapinsko-zagorske županije postoje tri bolnice u kojima ima dovoljno kapaciteta, pa nije potrebno postavljanje vojnih šatora.

Pročelnica Službe za internu medicinu OB Zabok Marija Marković zahvalila je Županiji što je nabavila dva nova respiratora te tri uređaja za visoki protok kisika te dodala da su to aparati koji život znače.

-Koliko god opreme imamo, ona je konstantno u punoj funkciji. Čim aparate dobijemo, ili odmah ili kroz par sati imamo pacijenta koji treba pomoć u tom obliku. Situacija je alarmantna, loša. Trenutno je 78 bolesnika u OB Zabok covid pozitivnih, od kojih je 77 na kisiku. Naši kapaciteti su stalno na rubu. Mi trenutno imamo 2 slobodna mjesta, a 7 pacijenata u izolacijskoj jedinici hitnog bolničkog prijema – kazala je.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić osvrnuo se na brze testove koje koriste prilikom trijaže, na licu mjesta.

-200 testova je nabavio Zavod za hitnu medicinu, 1000 testova je nabavila Krapinsko – zagorska županija kojoj ovom prilikom zahvaljujem na hvalevrijednoj donaciji. Na taj način ćemo brže utvrditi na licu mjesta, da li kod pacijenata kojima je nužna hospitalizacija postoji potreba za tim da li pacijent ide na koji odjel. U slučaju da je test pozitivan, pacijent se smješta u izolacijsku jedinicu odgovarajuće bolnice i na taj način umanjujemo prodor virusa u bolnički sustav – pojasnio je.

m.furlan/sjever.hr 25.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.