Now Reading:
Na dvorcu Stubički Golubovec u tijeku sanacija štete od potresa, velika obnova stradalih objekata na proljeće
Full Article 3 minutes read

Na dvorcu Stubički Golubovec u tijeku sanacija štete od potresa, velika obnova stradalih objekata na proljeće

U razornom potresu od 22. veljače stradalo je mnogo objekata na području Krapinsko-zagorske županije, a među njima i dvorac Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Kako napreduju radovi na sanaciji štete, provjerio je u srijedu župan Željko Kolar.

-Dobro je obavijestiti javnost na koji se način treba voditi briga o kulturnom dobru i kako se ponašaju dobri gospodari. Potres je u ožujku ove godine djelomično urušio dimnjake i toranj na kapelici, pa se prišlo sanaciji prije zime i snijega, kako ne bi došlo do još veće štete. Radovi iznose 73 tisuće kuna a financiraju ih Krapinsko – zagorska županija i Grad Donja Stubica u omjeru 50:50– pojasnio je na samom početku župan Kolar.

Podsjetio je da je Hrvatski sabor 17. rujna ove godine donio Zakon o obnovi zgrada na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a 29. listopada potpisan je ugovor o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba i dviju županija.

-Unutar Fonda su prošlog tjedna objavljeni obrasci za prijavu i definiran je protokol te dokumentacija koja je potrebna i koju naši ljudi trebaju pripremiti da bi onda vjerojatno dovršetkom i pregledom dokumentacije i davanjem zelenog svjetla, negdje u kasno proljeće ili početkom ranog ljeta prvi objekti mogli ići u sanaciju. Znate da 60 posto sredstava za obnovu osigurava Vlada Republike Hrvatske, 20 posto mora osigurati za svoje područje grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija za svoje, a Zagrebačka za svoje. 20 posto sredstava moraju osigurati sami vlasnici objekta, s time da ima naravno i mogućnost da postupak nabave ide preko Fonda, a postoji mogućnost da oni uzmu novac procijenjeno u odnosu na projekt i da sami vode svoju – pojasnio je Kolar.

Napomenuo je da je Vlada donijela odluku kojom se utvrđuje način raspodjele 683,7 milijuna bespovratnih eura iz Fonda solidarnosti. Europski parlament je potvrdio tu odluku te je Hrvatskoj sjela akontacija od 89 miliona eura. Krapinsko-zagorska županija prijavila je 3,455 milijuna eura štete na javnim objektima.

-Mi smo već 1,9 milijuna uložili u sanaciju školskih objekata da bi ih pripremili za početak školske godine, a to su radovi koji su izvršeni i koje je Županija platila, a mi smo naravno zatražili preko Fonda solidarnosti da nam se taj novac povrati, a tu ćemo i prijaviti adaptaciju područne škole u Lazu u vrijednosti 2,9 milijuna kuna, a za koju imamo pripremljenu projektnu dokumentaciju. Znate da je ta škola pretrpjela toliku štetu da ju bez cjelokupne obnove nismo mogli dovesti u fazi da bi mogla početi nastava, pa smo privremeno u vatrogasnom domu u Lazu napravili dislociranu školu – istaknuo je župan.

Kolar je uputio poruku stanovnicima Krapinsko-zagorske županije da su u proračunu osigurana sredstva za obnovu njihovih objekata. Kazao je i da će u Donjoj Stubici biti dislocirani ured Fonda kako građani ne bi morali ići u Zagreb prijavljivati, već će se sve raditi na području KZŽ, a veliki dio i online.

m.furlan/sjever.hr 25.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.