Now Reading:
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Full Article 3 minutes read

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog, na temelju odluke Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine u znak sjećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske Republike koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 25. studenoga 1960. brutalno dao pogubiti diktator Rafael Trujillo.

Glavna poruka obilježavanja je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena. Također, cilj je osvijestiti javnost o široko rasprostranjenom problemu nasilja nad ženama i doprinijeti jačanju odlučnosti i snazi žena da proživljeno nasilje prijavljuju (na jedan prijavljeni slučaj obiteljskog nasilja dolazi 10 neprijavljenih).

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedno je od najraširenijih, najdugotrajnijih  i najporažavajućih oblika kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu, a često ostaje neprijavljeno zbog straha, ekonomske ovisnosti, osude društva…

Stoga na današnji dan nastojimo podignuti svijest o činjenici da su žene diljem svijeta i dan danas predmet rodno uvjetovanog nasilja.
U nastavku prenosimo tekst glumice Marte Čaržavec, koja pisanu riječ koristi kao glavno oružje u borbi protiv nasilja nad ženama. Tekst će biti izveden danas u Rijeci u sklopu novonastale kampanje “Bitna si!” .

volim te, ali ne
„početak je uvijek obećavajuć! postoji nada, vjera, želja, i vjerovanje da u toj krvi, ipak postoji trunka iluzije, trunka ljudskosti.
nije čak ni bilo toliko kasno kada je u kamin bila bačena zadnja cjepanica, a njegov povratak do kauča značio je početak već poznatog obrasca ponašanja. jučer sam dobila bombonjeru, danas sam kurva.
-kurva!
okupana sam znojem, povučena za svoju pletenicu i opet bačena kao zadnja cjepanica.
”pomažena” remenom s tvojih hlača.
te noći nisam spavala. izašla sam iz stana oko 3 ujutro s cigaretom u ustima, s vidljivom masnicom ispod oka, nevidljivom ispod košulje i još ne vidljivijom u duši.
odlazim
daleko
od tebe
daleko od same sebe.
kapi kiše bombardirale su prozore vagona. emocije su bombardirale moje tijelo.
prosipanje zraka i tijela.
mrzim komad loše prožvakane hrane! najgora mi je ona, za koju ne znam čime je točno punjena. hrana se pretvara u sitan šljunak koji curi od mog zapešća do jagodica na prstima i paralizira mi šake.
plavo, crveno, vruće i glasno.
-fuj! mrzim te! ne volim te više i ne želim da me nađeš i ne želim ti se vratiti. tebi, za kojeg sam mislila da si čovjek života, da imaš lice čarolije i skromnost sretnih ruku. zapravo, voljela bih te povesti, ali ne tako daleko. . . u ogromno carstvo gdje nema briga. na velike otoke sreće, veselja i mašte. srce je tamo slobodno. sve ima miris ne znanja. stvarno te hoću povesti, a ne mogu jer tvoje ozbiljno lice ne pripada u park među razuzdanu djecu.
ja s tobom zapravo nisam bila sretna uopće i dugo su me svrbjeli tvoji ostaci na površini kože. i dok sjedim u parku, dolazi lagani povjetarac i čisti sve tvoje ostatke. čekaju me druge ruke.
volim te, ali ne.”

www.sjever.hr
25.11.2020


Input your search keywords and press Enter.