Now Reading:
Luetić u Čakovcu: „Korona je na putu da postane vodeći uzrok smrti na dnevnoj razini u RH. To trebaju znati oni koji banaliziraju opasnost od ove epidemije”
Full Article 4 minutes read

Luetić u Čakovcu: „Korona je na putu da postane vodeći uzrok smrti na dnevnoj razini u RH. To trebaju znati oni koji banaliziraju opasnost od ove epidemije”

Kako bi pružio podršku kolegicama i kolegama te drugom zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju i zahvalio na naporima koje ulažu u liječenju covid bolesnika, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić danas je posjetio varaždinsku, a potom i Opću bolnicu Čakovec.

U Međimurskoj županiji trenutno je 1312 osoba zaraženih koronavirusom, a samo jučer evidentirano ih je 267, dok je 14-dnevna incidencija iznad 1400.

Sa stanjem u Županijskoj bolnici Čakovec, Luetića je upoznao ravnatelj bolnice, Tomislav Novinščak, naglasivši da su u bolnici trenutno hospitalizirana 94 covid pozitivna pacijenta, od čega ih je 13-ero na respiratoru.
-Još uvijek imamo pozitivan prirast jer smo otpustili 8, a primili 12 pacijenata. Imamo i desetak pozitivnih liječnika, što nam još uvijek ne predstavlja prevelik problem, ali i ta dinamika porasta broja zaraženog osoblja je vidljiva. Od slobodnih kapaciteta i prostora u bolnici imamo dodatnih, rezervnih još 30 posto i od ranijih komunikacija, tako da sada imamo pripremljeno u bolnici 130 kreveta, ali trenutak je koji moramo jasno iskomunicirati je da je zdravstveni sustav prenapregnut, na svojim gornjim nivoima mogućnosti zbrinjavanja. Moramo brinuti i o 99 posto pučanstva koje boluje od bolesti koje nisu covid pozitivne – rekao je Novinščak dodavši da je završena priprema tercijarnog respiratornog centra:
-Na sreću, zasad još tamo nema pacijenata.

Luetić pak je istaknuo da nije došao na sjever Hrvatske samo pružiti podršku, već i uputiti jasnu poruku kako lokalnoj javnosti, tako i građanima cijele Hrvatske.
-Ovo što trenutno vidimo u bolnicama su posljedice korona epidemije, a što se tiče samog uzroka, promišljamo da su trenutne mjere koje su na snazi nedostatne i da ovakav priljev pacijenata kojem svjedočimo u čakovečkoj, a još više u nekim drugim bolnicama, jednostavno prenapreže zdravstveni sustav. Sama činjenica da je jučer počelo punjenje šatora kao improviziranih mjesta za boravak pacijenata dovoljno govori u kakvom smo stupnju razvoja epidemije u Hrvatskoj – rekao je Luetić.

Također je istaknuo da je Hrvatska liječnička komora još 2. studenoga zatražila strože mjere na razini cijele Hrvatske.
-Tome se pridružila i epidemiološka struka, infektološka struka i ostale krovne liječničke organizacije, a svjedočimo tri tjedna kasnije da one još nisu donesene. Smatramo da se strože mjere trebaju donijeti odmah i da trebaju vrijediti na razini cijele države. Ono što imamo sad situaciju na sjeveru, da u jednoj županiji ne rade ugostiteljski objekti, a u drugoj rade, zapravo ne rješava naš epidemiološki problem jer će se prelijevanje zaraženih odvijati na razini dnevnih mikro migracija.

S time se složio ravnatelj Novinščak istaknuvši da ga brine migracija iz Varaždinske u Međimursku županiju zbog zatvorenih ugostiteljskih objekata:
-Kao liječnik zalažem se za strože mjere kako bismo spriječili uzrok, a ne samo brinuli o posljedicama.

S ovom stopom umiranja od korone, korona je na putu da postane vodeći uzrok svih umrlih na dnevnoj razini u RH, kazao je Luetić i dodao:
-To jasno treba znati naša javnost i svi oni koji banaliziraju opasnost od ove epidemije.

Koliko se politika upliće u mjere može procijenit svatko od nas, kazao je Luetić te istaknuo kako smatra da se treba slušat epidemiološka struka koja najviše zna o kontroli epidemije

Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije zahvalila je lokalnim čelnicima komore i suradnicima te čelništvu Hrvatske liječničke komore na dolasku i na prilici za razgovor i prezentaciju stanja kakvo zaista jest u županiji.
-Nažalost, mogu reći da jučer bilježimo najveći postotak pozitivno testiranih osoba koji je dosegnuo čak 57 posto. Bojim se, od ukupno testiranih – a bilo ih je preko 400, što je zaista jedna velika brojka koja se i danas nastavlja tim sličnim trendom. Mislim da je dovoljno rečeno da kasnimo s mjerama i da te mjere moraju biti puno strože u smislu zatvaranja određenih djelatnosti, a ono što smo mi kao stručnjaci prijavili već puno prije je prelazak osnovnih i srednjih škola na online nastavu u Međimurju. Nadamo se, da će te mjere koje ne dolaze na vrijeme, ipak polučiti rezultate koje želimo, a to je smanjenje broja pozitivnih, s time i hospitaliziranih i na kraju pacijenata s najtežim ishodom – rekla je Payerl-Pal.

Kažimo na kraju da je Hrvatska liječnička komora, odnosno Županijsko povjerenstvo, doniralo sva svoja sredstva namijenjena za rad u ovoj godini za nabavku monitora za vitalno ugrožene pacijente u čakovečkoj bolnici, kao doprinos što boljoj skrbi za pacijente u Čakovcu.

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

25.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.