Now Reading:
Križevci dobitnik “Eco city” nagrade!
Full Article 2 minutes read

Križevci dobitnik “Eco city” nagrade!

Križevci su dobitnik nagrade ‘Eco city’ u izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon za 2020.

Žiri nagrade ‘Eco city’ u sastavu Marko Biočina (glavni urednik gospodarstva Hanza Medije), Zdravko Ivić (Gradonačelnik.hr), Marijana Palijan (CIOS) i Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost razmatrao je 21 kandidaturu pristiglu na poziv organizatora.

Kandidature su analizirane ocjenjivačkim kriterijima koje se temelje na svojevrsnom ‘svetom trojstvu’ odgovorne politike gradova u zaštiti okoliša i održivog razvoja kojeg čine gospodarenje otpadom, smanjivanje emisije štetnih plinova prije svega u prometu i uporaba energije iz obnovljivih izvora za javnu rasvjetu i grijanje.

Križevci su se u završnicu izbora plasirali, među ostalim, osiguravši svim stanovnicima pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada. Uz to, gradska uprava i komunalna poduzeća koriste vozila na električni i hibridni pogon, a gradnjom nove niskoenergetske zgrade komunalnog poduzeća ušteđeno je 113 megavatsati godišnje. Iz game Eco city projekata koje Križevci razvijaju žiri je izdvojio dva.

„Križevački sunčani krovovi prvi su primjer grupnog ulaganja građana u javni energetski projekt, a provedbom programa Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva ušteđeno je svakom kućanstvu prosječno 531,16 kuna” navodi se u odluci žirija nagrade Eco city.

Sve to bilo je i više nego dovoljno da nagrada ode u Križevce.

www.sjever.hr / krizevci.hr
25.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.