Now Reading:
Kreće obnova zgrade Muzeja grada Koprivnice
Full Article 3 minutes read

Kreće obnova zgrade Muzeja grada Koprivnice

Jučer, 23. studenoga održana je početna konferencija projekta reVITAlize.

Prije same konferencije održane su izjave za medije u podrumskom prostoru zgrade Muzeja grada Koprivnice, jer upravo zahvaljujući projektu isti će biti obnovljen. Naime, riječ je o projektu financiranom u okviru Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. koji je usmjeren na revitalizaciju vinskog folklora i brendiranje istog u prekograničnoj regiji. Glavni korisnik projekta je Grad Koprivnica, a projektni partneri su Muzej grada Koprivnice i Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura. Vrijednost projekta iznosi gotovo 7,5 milijuna kuna.

Lijepo je da se i u ovim vremenima određene zdravstvene i ekonomske krize pokazalo da smo kao grad spremni i dalje povlačiti europska sredstva i odgovoriti svemu onome što nam europski fondovi nose. Kad pričamo o našoj kulturnoj baštini i tradiciji te svemu onome što Podravina nosi u sebi ovaj projekt će to najbolje pokazati. Zahvaljujući projektu ćemo još jednom na novi i drugačiji način pokazati što sve imamo i čime se možemo ponositi. Nadam se da će projekt biti na zadovoljstvo cijele društvene zajednice te da ćemo i ovaj korak iskoristi da i dalje brendiramo našu eno i gastro ponudu – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Da bi u podrumskim prostorijama Muzeja grada Koprivnice bilo moguće realizirati stalni izložbeni prostor potrebno je provesti sanaciju vlage na objektu jer je riječ o gradnji 17. stoljeća. Neophodni radovi obuhvaćaju izvedbu drenaže vanjskih zidova, prekid kapilarne vlage injektiranjem podrumskih zidova te provođenje novih instalacija. U unutrašnjosti objekta uklonit će se postojeća žbuka i betonske podne obloge te izvedba novih obloga te polaganje podnih opečnih tavela, soboslikarski radovi i postav prozora. Cilj projekta je da krenemo s obnovom zgrade Muzeja. Ovo je najstariji svjetovni sačuvani objekt u gradu Koprivnici od izuzetnog značaja. U trenutku kada smo osmišljavali na koji način prijaviti projekt došli smo do dvije teme koje su povijesno značajne za razvoj grada Koprivnice, a to je vinogradarstvo i sakralnost. Njih smo kroz arheologiju i etnografska istraživanja prepoznali kao važni povijesni identitet i tako smo pristupili projektu – rekao je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

U sklopu projekta u podrumskom dijelu uspostavit će se stalni muzejski postav na temu sakralnosti i vinogradarstva te će se nabaviti oprema koja će najadekvatnije odgovoriti na potrebe suvremenog muzejskog postava kako bi se razvila atraktivna turistička ponuda. Ovo je nastavak projekta RefurbCulture koji smo proveli 2019. godine. Njime smo uspjeli napraviti projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu cijele zgrade muzeja. Ovim, novim projektom provodit ćemo aktivnosti u dvije faze – prva faza obuhvaća sanaciju vlage, a druga rekonstrukciju podruma. Nakon same rekonstrukcija slijedi opremanje prostora namještajem i audiovizualnom opremom – objasnila je Maja Balaško Kiš, voditeljica Odsjeka za Europske poslove.

Radovi na rekonstrukciji prostora krenut će u ožujku iduće godine. U sklopu projekta održat će se niz izložaba, stručnih skupova, radionica, Dani otvorenih vinskih dana u okviru kojih će okupiti prekogranične OPG-ove, stručnjake u enologiji te promovirati održivi visokokvalitetni brend u području vinskog folklora u prekograničnoj regiji.

www.sjever.hr / koprivnica.hr
24.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.