Now Reading:
Gospodarska komora Varaždin: Tvrtke nisu glavno mjesto širenja zaraze
Full Article 2 minutes read

Gospodarska komora Varaždin: Tvrtke nisu glavno mjesto širenja zaraze

Na inicijativu predsjednika HGK-ŽK Varaždin Dragutina Gložinića održan je online sastanak članova Gospodarskog vijeća HGK Varaždinske županije s načelnikom Županijskog stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robertom Vugrinom, ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marinom Bosiljom te voditeljicom Higijensko-epidemiološke djelatnosti pri ZZJZ Varaždinske županije dr. Katicom Čusek Adamić. Sastanku je nazočila i direktorica Regionalnog ureda HUP-a Sanja Ostroški.

Na dnevnom redu sastanka bilo je opće stanje u Varaždinskoj županiji uzrokovano pandemijom koronavirusa, zatim stanje u gospodarstvu u tim uvjetima te mjere koje se očekuju, uz one već objavljene za cijelu državu i Varaždinsku županiju, u cilju minimiziranja posljedica pandemije.

Načelnik Stožera CZ Vugrin iznio je podatke o zabrinjavajućim razmjerima pandemije u Varaždinskoj županiji čime su javnozdravstvene ustanove dovedene do same granice izdržljivosti pa se poduzimaju mjere za proširenje kapaciteta prihvata oboljelih. Naglasio je nužnost poštivanja protuepidemijskih mjera te osobnu odgovornost građana i tvrtki za sprovođenje istih.

Ravnatelj ZZJZ Bosilj te dr. Čusek Adamić izvijestili su o naporima i poduzetim mjerama koje su u njihovoj nadležnosti, da su svjesni da gospodarstvo mora raditi te da kroz dobru suradnju s tvrtkama nastoje naći načine funkcioniranja koji su realno mogući. Bosilj je također izvijestio o pripremama za brza testiranja na COVID-19, koji će u ograničenim količinama sukladno ljudskim resursima ustanove moći komercijalno ponuditi i gospodarstvenicima. Posebno je napomenuo da su oni namijenjeni simptomatskim pacijentima te da je PCR-testiranje i dalje propisani standard za dijagnostiku Sars-Cov2 virusa.

Gospodarstvenici su u svojim izlaganjima iznijeli mišljenja da su već donesene mjere pomalo zakašnjele te da se u tvrtkama sprovode naložene protuepidemijske mjere. Smatraju da tvrtke nisu glavno mjesto širenja zaraze već se nastoji smjenskim radom i drugim mjerama smanjiti nepotrebne kontakte zaposlenika u tvrtkama. Jasno je da je pojava i intenzitet zaraze u tvrtkama posljedica ponašanja zaposlenika van radnog vremena.

Na kraju sastanka je zaključeno da se podržavaju postojeće mjere Stožera Civilne zaštite i uvođenje komercijalnog testiranja putem brzih testova pri Zavodu za javno zdravstvo te da se od svih građana traži odgovorno ponašanje i pridržavanje protuepidemijskih mjera.

foto: ilustracija

sjever.hr

25.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.